Doba je mimořádná a o překotné situace není nouze. I když to ještě počátkem uplynulého týdne nevypadalo, po hektickém období nakonec fotbalisté na druholigové trávníky přece jen nastoupili, o čemž se definitivně rozhodlo až v pátek! Víkend tak patřil sedmému kolu Fortuna:Národní ligy.

V něm prostějovské eskáčko hostilo Vyšehrad a na rozdíl od minulého ročníku neponechalo nic náhodě. Už do poločasu si vypracovalo dvoubrankový náskok, který po změně stran ještě navýšilo. Svěřenci trenéra Šustra, jež nemohl vést mužstvo z lavičky, jelikož neprošel testem na koronavirus, se tak v sobotu odpoledne dočkali prvního domácího vítězství v této sezoně 2020/2021. Tím navázali na tříbodový zisk z Jihlavy před vypuknutím nucené pauzy z důvodu vládních opatření v boji s pandemií.

Stav před výkopem

Jestliže by někdo předpokládal, že po nucené přestávce jsou kádry týmů v plné síle, opak byl v domácím případě pravdou. Do zdravotních záležitostí zasahuje pochopitelně covid-19 a přes pouhý tréninkový proces i zranění. Ta vyřadila ze soupisky na utkání Stříže, Píchala či Spáčila. Ještě větším problémem byl ovšem pozitivní test na koronavirus u brankářské jedničky Filipa Muchy, takže eskáčko muselo do utkání nastoupit pouze s jediným gólmanem, což je vždy riziko. Na levém beku dostal příležitost Sečkář, který si vůbec nevedl špatně, na hrotu zůstal osamocený Zikl podporovaný záložníky Juráskem, Zapletalem a Matouškem. Vyšehrad nevyužil novou tvář v týmu, zkušeného útočníka Tomáše Dočekala z Jablonce.

Vývoj zápasu

Domácí byli od začátku aktivnější, nebezpečnější a bylo pouze otázkou, zdali svoji převahu vyjádří také gólově. Vedení nebyli daleko přesně v polovině prvního dějství, pohotový lob ovšem orazítkoval pouze tyč. Hosté se sice dostali do dvou potenciálně nebezpečných akcí, které ale nedokázali efektivně zakončit. Hanáci se prosadili v poslední desetiminutovce první půle, kdy Kopřiva a Zikl zařídili dvoubrankový náskok. Po změně stran došlo z domácí strany k určitému útlumu, Vyšehrad byl aktivnější, ovšem optickou převahu nebyl schopen přetavit aspoň v kontaktní branku. Naopak necelé čtvrthodiny před koncem pečetil první domácí vítězství tečovanou střelou Zapletal.

Zásadní okamžiky

Už po pěti minutách se dostal po pravé straně do dobré střelecké příležitosti Jurásek, Otáhal jeho střelu jen vytěsnil mimo brankový prostor. Ani hosté ale v útočné fázi nezůstali pozadu, když Januškův přízemní centr prosvištěl ve 13. minutě brankovištěm a Králíčkovi na zadní tyči chybělo opravdu málo, aby usměrnil míč do branky. O zápis do střelecké listiny se v 16. minutě pokusil povedenou střelou zpoza šestnáctky Zapletal, Otáhal mu ale zákrokem ještě radost zhatil. Před Brédou musel hasit požár Schuster, když míč odhlavičkoval na roh. Do té chvíle největší šance zápasu přišla ve 26. minutě po přesném pasu Baly, který dobře našel Matouška, jeho lob mohl Otáhal jen sledovat, jenže míč se od tyče odrazil do zámezí. Pak se už ale eskáčku štěstí nevyhnulo. Psala se 37. minuta, kdy Kopřiva sice přímý kop z nadějné pozice napálil do zdi, jenže míč k němu laskavě doputoval zpět a opakovaná střela k tyči už skončila za zády bezmocného Otáhala – 1:0. Do přestávky ještě dostal luxusní prostor Zikl, který si to ve 41. minutě zleva namířil k brance a z poměrně ostrého úhlu otřásl Otáhalovým sebevědomím – 2:0.

Utkání mohlo nabýt na dramatičnosti hned po změně stran, Januškova umístěná střela nadělala ve 48. minutě Brédovi hodně starostí, slovenský brankář ale střelu zneškodnil. To hosty nabudilo k větší aktivitě a kouč Aleksijević musel své svěřence zpoza lajny hodně budit. Po sedmdesáti minutách hry dostal šikovný pas na kopačky Králíček, šel sám na Brédu, jenže si míč nechal doslova ukrást. Následně přišla 77. minuta a Kopřivova akce, po níž z hranice pokutového území vypálil Zapletal a lehce tečovanou střelu Babka viděl až v síti – 3:0. Po nedorozumění ve vyšehradské obraně šel v 81. minutě do sólové akce střídající Rolinc, Babka se tentokrát překonat nenechal. Hosté si na Moravě střeleckou mizérii nevylepšili o minutu později, kdy Vaňkovi v dobré pozici zblokoval střelu Langer.

Osobnost utkání

Nejvýraznější postavou na hřišti, respektive u postranní čáry, byl bezesporu náhradní trenér Petar Aleksijević. Ten si ze záskoku za v karanténě uvězněného Pavla Šustra nedělal těžkou hlavu a k utkání s klidem sobě vlastním přijel na kole. Trenér brankářů, který prostějovské mužstvo v druhé lize vedl už krátce na jaře 2017, zápas odkoučoval příkladně. Zvlášť na ztichlém stadionu bez diváků byly jeho pokyny a povzbuzování svěřenců dobře slyšitelné. Není lehké den před soubojem převzít významnou roli, stálá tvář „realizáku“ to zvládla.

Zajímavost duelu

Vůbec oba týmy měly v tomto zápase na lavičce poměrně nečekané obsazení. Na té vyšehradské teprve tři dny před utkáním nahradil Romana Nádvorníka bývalý asistent Vítězslava Lavičky v Liberci, Sydney či Spartě Praha Michal Zach, který se musel rychle přeorientovat ze své aktuální role skauta pražské Sparty a svůj nový tým připravit na premiérový souboj pod jeho vedením. Ještě méně času na přípravu měl Petar Aleksijević, jeho výhodou ale byla důvěrná znalost mužstva, u nějž dlouhodobě působí.

Atmosféra střetnutí

Utkání bylo logicky poznamenané současnou situací kolem koronaviru, kdy na stadion neměli přístup diváci. Hrálo se tedy ve velmi komorní atmosféře, přesto v druhé půli bylo známé povzbuzování skalních fanoušků zpoza zdi stadionu slyšet. Je to samozřejmě velká škoda, zvlášť když eskáčko zaznamenalo první domácí vítězství.

Pozápasové hodnocení trenérů

Petar ALEKSIJEVIĆ- asistent trenéra 1.SK Prostějov:

„Kluci byli na zápas výborně nachystaní, Pavel Šustr nasadil v posledních týdnech obrovské tempo, co se týče tréninků, měli jsme opravdu hodně těžké a náročné tréninky, což se projevilo. Jsem rád, že jsme vyhráli, protože hráči si za to, jak pracovali, tři body do tabulky zasloužili. Nabádali jsme je k tomu, aby to přenesli do utkání, což až na nějakých deset patnáct minut druhého poločasu potvrdili, a odehráli jsme dobrý zápas. Až na zmíněný výpadek na začátku druhého poločasu nemohu nic vytknout. Do zápasu jsme nastoupili velmi dobře, soupeře pustili pouze k některým centrům ze stran, které jsme takticky dobře nezvládli. Za stavu 2:0 jsme měli jednu situaci, kdy nás Bréda podržel. Byl velmi těžký terén, což ovlivnilo výkon obou týmů. Nebylo to lehké pro nikoho, pauza byla obrovská a navíc nevíme, co se bude dít za týden. Pro nás bylo zvládnutí zápasu a tři body velmi důležité.“

Michal ZACH - FC Slavoj Vyšehrad:

„Výsledek mohl být pro nás určitě příznivější, pokud bychom si nenechali dát tři laciné góly. Zápas měl poměrně vyrovnaný průběh, v koncovce nás však domácí předčili. Z naší strany se mi líbil druhý poločas, hráči plnili taktické pokyny a předvedli výkon, který je příslibem před středečním zápasem s Táborskem.“

 

Ústí nad Labem – FK Viktoria Žižkov 2:1 (0:1)
Branky: 63. Kušej, 83. Čičovský – 20. Urbanec
Karty: 34. Prošek (UNL) – 27. D. Richter (ZIZ), 57. Březina (ZIZ), 65. Súkenník (ZIZ), 84. Urbanec (ZIZ)


1. SK Prostějov – FC Slavoj Vyšehrad 3:0 (2:0).
Branky: 37. Kopřiva, 42. Zikl, 77. Zapletal
Karty: 31. Zapletal (PRO) – 7. Kříž (VYS), 35. Kubala (VYS), 83. Laňka (VYS), 87. Drobílek (VYS)


Třinec – Hradec Králové 1:2 (0:2).
Branky: 87. Javůrek – 7. Vlkanova, 10. Prekop
Karty: 14. Weber (TRI), 38. Šteinhübel (TRI), 70. Stáňa (TRI), 73. Attah (TRI), 79. Hýbl (TRI) – 33. Prekop (HKR), 38. Kodeš (HKR)

SK Líšeň – MFK Chrudim 1:0 (1:0).
Branky: 44. Matocha
Karty: 86. Kučera (LIS) – 76. Fofana (CHR)

FK Dukla Praha – FC Vysočina Jihlava 3:3 (2:0).
Branky: 7. Kozma, 8. Buchvaldek, 79. Hadaščok – 52. Smejkal, 56. Arroyo, 81. Křišťál
Karty: 72. Doumbia (DUK)

 

FK Blansko – FC MAS Táborsko 0:2 (0:1).

Branky: 39. Tolno, 76. Majka
Karty: 42. Halouska (BLA)
FK Varnsdorf – FC Sellier & Bellot Vlašim 0:2 (0:1). 
Branky: 17. Dias, 69. Červenka
Karty: 29. Hasil (VDF), 42. Zbrožek (VDF), 71. Kouřil (VDF), 78. Kubr (VDF), 89. Lehoczki (VDF) – 59. Blecha (VLA), 64. Průcha (VLA), 79. Sváta (VLA), 89. Červenka (VLA)