První novinky z hráčských škatulat v prostějovském hokeji jsou už na světě. A nejsou z těch, které by fanoušky Prostějova potěšily. Jestřábi totiž přišli hned o dva hráče, konkrétně Daniela Vachutku a Tomáše Drtila.

Zejména ve druhém jmenovaném jde přitom o klíčového a produktivního hráče týmu v sezóně 2020/2021. V obou případech se jedná o hokejisty Šumperka, kam se také oba plejeři vracejí. A Drací loví na Hané i dál, na mušce mají mít i kanonýra, který je momentálně členem sparťanské ofenzivní letky, s níž bojuje o mistrovský titul!

Dvojice šumperských Draků po svém loňském příchodu ze severu Moravy za sebou nechala nemalou stopu. Osmadvacetiletý forvard Daniel Vachutka nastoupil do 33 zápasů s bilancí 4+10. Tomáš Drtil, ač obránce, byl ještě produktivnější, sezónu završil 20 body a byl v tomto směru nejlepším bekem týmu. „Zpočátku to nebylo ono, odevzdal puk a bylo... Pak jsme ale pozměnili hru a sedlo mu to. Rád bych Tomáše pochválil, v průběhu sezóny se skutečně hodně zlepšil,“ poznamenal na jeho adresu dnes už rovněž bývalý trenér Jiří Šejba.

Drtil se nakonec stal sedmým nejproduktivnějším obráncem základní části Chance ligy, když ve 34 zápasech dal pět gólů, navrch získal patnáct asistencí. Ve statistice plus/mínus skončil na +7 a s ice timem 20:05 byl třetím nejvytíženějším hokejistou Jestřábů. Pomáhal hlavně v přesilovkách, kde získal polovinu svých bodů. Nyní bude svými ofenzivními schopnostmi opět pomáhat Šumperku, kde v sezoně 2019/2020 sbíral bod na zápas a přispěl k návratu Draků do Chance ligy.

Daniel Vachutka se do Šumperka vrací po sezoně strávené v Prostějově a s Draky podeposal smlouvu ve středu odpoledne. „Moc se těším na to, až se tady sejdou místní kluci. Ten náš tým bude mít srdíčko a bude bojovat pro Šumperk,“ hlásí pro dracisumperk.cz. Vachutka loni pomohl Šumperku k postupu: v druholigové sezoně 2019/2020 byl nejlepším střelcem skupiny Východ a jejím druhým nejproduktivnějším hráčem. Ve 37 zápasech se tehdy blýskl 33 góly a 35 asistencemi. Chance ligu si ale za Draky nezahrál, podobně jako Tomáše Drtila ho totiž zlákali právě prostějovští Jestřábi. Jenže tahle štace nedopadla podle jeho představ a jeho ice time na ledě postupně klesal, v play off už neměl ani jisté místo v základu. „Pan Velčovský (majitel šumperského klubu – pozn.red.) řekl, že letos do toho dupne, takže to mě motivovalo v tom se vrátit. A hlavně do Šumperka přichází i trenér Janeček, takže jsem se nemusel dlouho rozmýšlet,“ uvedl Vachutka na stránkách Draků.

Šumperk, na jehož lavičku se vrátil prostějovský rodák Martin Janeček, hodlá pro příští ročník přivábit odchovance, kteří jsou rozesetí po republice. Není jich přitom málo, nejvíce se v kuloárech hovoří o možném příchodu kanonýra Lukáše Žálčíka. Prostějovský útočník nyní vypomáhá extraligové Spartě Praha, za kterou nastoupil ve dvou zápasech čtvrtfinále play off v Olomouci a přispěl k postupu. Dle informací Večerníku má v kádru vítěze základní části Tipsport extraligy zůstat i pro semifinálové boje. Přesídlí se pak na sever Moravy, nebo jej vedení LHK udrží v kádru?

Další změny v jestřábím hnízdě prozatím nejsou potvrzeny. Sportovní úsek prozatím potvrdil již dříve znám dva hráče na soupisce pro ročník 2021/2022. „Smlouvu má u nás platnou obránce Petr Krejčí. A už byla uplatněna roční opce na útočníka Petra Mrázka,“ uvedl sportovní manažer klubu Jiří Vykoukal s odkazem na forvarda, který nastoupil v extraligovém play-off za Kometu Brno.

Řada hráčů je nicméně v Prostějově pouze na hostování. A prakticky všem končí v závěru dubna smlouva. „Nevím, jak to u těchto hráčů bude. To ukážou až další týdny,“ poznamenal Vykoukal.