Veškerý rozum vyfoukal z hlavy pervitin Pavlu Šestákovi z Bedihoště. Když se ho jako nesnesitelného a nepřizpůsobivého podnájemníka pokusil loni v únoru jeho domácí Vladimír P. (†69) vystěhovat, vzal na něj třicetiletý agresor sekáček na maso.

Po brutálním útoku starý muž tři týdny umíral v nemocnici. Olomoucký vrchní soud za to minulé pondělí potvrdil Šestákovi osmnáctiletý trest. Večerník sledoval líčení naživo v soudní síní.

Problémy přišly se ženskou

Důchodce Vladimír P. pronajímal pokojíky ve svém bedihošťském domku dlouhá léta bez problémů. Ty nastaly, když se do podkroví nastěhovala drogová dealerka Michaela. Tu začala navštěvovat podivná individua a odehrávaly s u ní divoké drogové večírky. Časem se k ní nastěhoval zmíněný Šesták.

Neplatili nájem

Na jedné straně domem otřásaly divoké mejdany, na druhé straně se Šesták a jeho kamarádka nijak neobtěžovali s placením nájmu. Jednoho dne došla majiteli domu trpělivost a feťákům oznámil, že chce, aby se vystěhovali.

Mord po bujarém večírku

Šesták slova domácího nebral příliš vážně a ještě téhož dne rozjeli s dealerkou Michaelou další pervitinový flám. V jeho závěru vyprovokovala žena Šestáka, aby zašel za domácím a vše si s ním vyřídil. Cos e dělo dál, popsal u soudu očitý svědek. „Ani nevím, o co šlo. Měl jsem za sebou čtyři dny na pervitinu a po rozchodu s holkou jsem neměl kde spát. Byl jsem rád, že můžu přespat u Michaely,“ vypověděl svědek u soudu a dodal: „Čtyři hodiny po půlnoci sešel zfetovaný a opilý Pavel (Šesták – pozn. red.) dolů k domácímu, srazil ho na zem a jako smyslů zbavený ho zmasakroval sekáčkem na maso.“

Tři týdny umírání

Napadený muž útok přežil. S 27 sečnými ranami především v oblasti hlavy a krku skončil v olomoucké fakultní nemocnici. Ani přes veškerou péči se ho však lékařům nepodařilo zachránit. V bolestech umíral tři týdny.

Extrémně trpěl

Kromě četných poranění na hlavě měl zavražděný muž téměř uťaté levé zápěstí, což svědčí o tom, že se na počátku útoku snažil vrahovi bránit. Podle soudního znalce však šlo o velmi razantní útok a napadený prakticky neměl žádnou šanci. „Do příjezdu zdravotníků pak oběť velmi trpěla,“ uvedl u soudu soudní znalec Marek Vitovják.

Děsivá polehčující okolnost

Šesták byl obviněn z vraždy a hrozil mu až výjimečný trest. U soudu se přitom hájil tím, že nejednal s rozmyslem, že byl chaotický a zmatený a že vše provedl pod nátlakem své přítelkyně. Brutalitu útoku se pak snažil snížit tvrzením, že první ránu zasadil zavražděnému jen tupou stranou sekáčku.

Osmnáct lez bez jakékoliv pochybnosti

Už krajský soud loni v říjnu vyměřil Šestákovi za úkladnou a brutální vraždu osmnáctiletý trest. Muž se však proti rozsudku odvolal a domáhal se výrazně menšího trestu v sazbě mezi 10 a 15 roky. Vrchní soud však jeho odvolání jako nedůvodné zamítl a původní rozsudek pravomocně potvrdil. „Trest byl ukládán při polovině trestní sazby, nelze jej tedy považovat za nepřiměřený nebo nezákonný. U obžalovaného nebyla zjištěna žádná významnější polehčující okolnost, vyjma jeho doznání. Navíc jde o osobu v minulosti vícekrát trestanou, byť pro jiné činy, a skutek byl spáchán vůči osobě vyššího věku,“ zdůvodnil rozhodnutí olomouckého vrchního soudu soudce Petr Andrés.