Hned tři uživatelky sociálních zařízení v Prostějově oslavily v minulých dnech a týdnech narozeniny v požehnaném věku. A čtvrtou oslavy teprve čekají! Aktuálně nejstarší Prostějovanka Věra Rozbrojová se v plné síle a svěžesti dožila 104 let, Jaroslava Kopecká přijímala gratulace ke 101. narozeninám a na konci května Františka Daňová oslaví rovných 100 let. Všechny tři dámy jsou uživatelkami Centra sociálních služeb v Prostějově. Další oslavenkyně je z Domova seniorů v Nerudově ulici, Marie Dvořáková je plná života i ve 101 letech. Všem čiperným stařenkám přišli osobně pogratulovat také prostějovský primátor František Jura a senátorka za zdejší obvod Jitka Chalánková.

První muž radnice nejprve zavítal do Domova seniorů v Nerudově ulici, kde ke 101. narozeninám popřál Marii Dvořákové mnoho zdraví a štěstí do dalších let. „Panu primátorovi jsme návštěvu pochopitelně velice rádi umožnili, přestože v našem zařízení i nadále panují velice přísná protiepidemická opatření. Však se naše oslavenkyně na setkání s panem Jurou velice těšila,“ sdělil Večerníku Zdeněk Libíček, ředitel Domova seniorů v Nerudově ulici v Prostějově.

Kroky Františka Jury zamířily do Centra sociálních služeb v Brněnské ulici. „Nejstarší Prostějovanka Věra Rozbrojová oslavila v březnu 104. narozeniny, druhou nejstarší uživatelkou našeho centra je Jaroslava Kopecká, která své 101. narozeniny měla v dubnu. Na sté narozeniny Františky Daňové se moc těšíme, ty proběhnou ke konci měsíce května,“ prozradila Večerníku Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb v Prostějově. „Podobná setkání spojená s gratulacemi lidem, kteří toho v životě tolik složitého prožili, a přesto jsou stále optimisticky naladěni a věčně rozesmátí, prostě zbožňuji. Jsem přesvědčen, že z těchto žen bychom si všichni měli vzít příklad a dívat se i do budoucna se stejným optimismem jako ony,“ nechal se slyšet prostějovský primátor František Jura poté, co s kyticemi poblahopřál všem oslavenkyním.

A jaký daly prvnímu muži města Prostějova recept na dlouhověkost? Možná se budete divit, ale je to rekreační sport a životní optimismus. To se muselo celoživotnímu sportovci Františku Jurovi dobře poslouchat!

Během pátečního dopoledne zavítala do Centra sociálních služeb v Prostějově s gratulacemi také senátorka Jitka Chalánková. „Období koronavirové pandemie nás značně limituje, co se oslav týče. Pan primátor Jura i paní senátorka Chalánková popřáli našim uživatelkám v areálu parku našeho zařízení. Využili jsme hezkého počasí a gratulace mohly proběhnout v jednom z našich altánů. Setkání bylo komorní, o to víc si to naše oslavenkyně užily a byla jim od obou našich představitelů věnována náležitá pozornost,“ popsala Helena Vránová, které se Večerník ještě zeptal, jaké to je mít za klientky hned tři stoleté dámy? „Samozřejmě že jsme hrdí na to, že se dámám u nás daří a dožívají se takového úctyhodného věku právě v našem zařízení. Obzvlášť paní Rozbrojová je stále v dobré náladě, a to nás všechny neuvěřitelně dobíjí. Stačí se na ni podívat a okamžitě vás to zahřeje u srdce. S ní člověk nemůže mít špatnou náladu. Ostatně všechny naše dámy jsou kouzelné a opravdu je radost o ně pečovat,“ uvedla ředitelka CSSP Prostějov.