Ještě v minulé sezóně se ženy VK Prostějov dlouho pohybovaly v popředí extraligového pelotonu na medailových postech, nakonec skončily čtvrté. Během tohoto ročníku 2020/21 si v obměněném (a oslabeném) složení musely na horní patra tabulky už nechat zajít chuť, při sázce na převážně mladé hráčky naopak zakusily boj blízko opačnému pólu pořadí.

Papírově zůstaly Hanačky poněkud za očekáváním. Loni v létě se obecně předpokládalo, že soutěži bude vládnout nejsilnější kvarteto Olomouc, Šelmy Brno, Olymp Praha a Liberec, za nimiž se o střed tabulky porve právě vékáčko s Ostravou i KP Brno, zatímco dole zůstanou slabší Přerov, Šternberk a Frýdek-Místek.

Poté, co prostějovský tým na úvod sebral bod Šelmám a zdolal Zubřice, to takhle nějak i chvíli vypadalo. Pak ale přišla jedna porážka od Králova Pole před koronavirovou přestávkou a druhá hned po ní, následně série dalších proher s favority – a Petrášova parta se rázem ocitla ve společnosti outsiderů. Zkraje nového kalendářního roku zašla nepříjemná situace dokonce tak daleko, že mančaft vinou propadáku na frýdecké palubovce klesl až na úplné dno průběžného hodnocení.

Naštěstí tam nezůstal, vyhrabal se na sedmou pozici a závěrečnými dvěma triumfy 3:0 nad reálně horšími družstvy tenhle post potvrdil. Vzhledem k veškerým okolnostem není pochyb o tom, že je to naprosto odpovídající i zasloužené umístění. Vyšší příčky zůstaly bodově moc daleko, nižším se podařilo výrazněji odskočit. A po herní stránce je nutné přiznat, že Ostrava i KP (nemluvě o top čtyřce) prostě předváděli lepší volejbal. Stejně jako Kopáčová a spol. převyšovaly celky, jež nechaly pod sebou.

Rozhodovala spousta slibně rozjetých a poté nedotažených setů, mnoho těsně ztracených koncovek. A především vlastní herní nedostatky zrcadlící se v příliš velkém počtu nevynucených chyb. Tohle nejvíc srazilo VK na nižší výkonnostní level, ze kterého se teď ve čtvrtfinále musí postavit silnému Olympu. Během play off může kolektiv