Se začátkem dubna odstartovala celorepubliková iniciativa 10 000 kroků vyzývající lidi k chůzi nebo běhu pro zdraví. V Prostějově ji zaštítil primátor František Jura, který se do ní také osobně zapojil. Za projektem stojí organizace Partnerství pro městskou mobilitu.

Projekt motivuje účastníky k pravidelnému pohybu. Lidé by se denně měli věnovat chůzi nebo běhu, a to alespoň měsíc. „Výzva pracuje s magickou hranicí deseti tisíc kroků, což je zhruba sedm a půl kilometru. Ve skutečnosti však stačí mnohem méně kroků, aby byl organismus odolnější. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí,“ říkají organizátoři.

Dosažené výsledky je možné měřit pomocí krokoměru nebo aplikace v mobilním telefonu. Každý dosažený kilometr se bodově hodnotí a zohledňuje se věk účastníka a jeho index tělesné hmotnosti BMI.

Své denní dávky kilometrů v těchto dnech plní i primátor František Jura, který nad prostějovskou částí akce převzal záštitu. „Celý život sportuji, ale během práce na radnici samozřejmě nemám příliš mnoho volného času. Proto jsem přivítal nápad začlenit tuto aktivitu do svého každodenního programu,“ říká primátor Jura.

V Prostějově akci organizuje Sportcentrum DDM, které ve spolupráci s dalšími partnery připravilo pro zájemce možné trasy. Kdo nemá krokoměr nebo chytrý telefon, může se vydat některým ze změřených okruhů. Díky tomu bude přesně vědět, jak dlouhou trasu urazil. Nejkratší takto připravená trasa měří 440 metrů, nejdelší 7,5 kilometru.

Podrobnosti najdete na internetových stránkách www.sportcentrumddm.cz a také v příštím čísle Večerníku, do něhož připravujeme podrobnější reportáž.