Fotbal extra je večerníkovskou klasikou. Žádná půlsezóna se bez něj neobejde. A tak komentujeme, hodnotíme, dáváme prostor klubům. Nebo taky předvídáme, což je v současné době obzvláště těžké. V dnešním závěrečném díle nás čeká takové malé ohlédnutí za tím, co a jak se stihlo odehrát.

Začněme u prostějovského eskáčka. Podzim? Ten mělo skvělý. Páté místo bylo velkým posunem oproti slabšímu středu tabulky nebo jeho spodku. Tým navíc předváděl ofenzivní, atraktivní fotbal, na který se dalo dívat. Hlavně však přišly výsledky. Na jaře navíc eskáčko atakuje první příčky tabulky.

V krajských soutěžích se toho neodehrála naopak ani polovina. I tak se však záhy ukázalo, pro koho bude ročník pohodou, pro koho pohromou a kdo zůstane někde mezi. V přeboru se dobře ukázala Lipová. Tým ve druhém ročníku po sobě útočil na špici tabulky, nakonec zůstal lehce pod ní. Naopak Kralice na Hané propadly. Tým se ne a ne vyhrabat z dlouhodobé krize. A musí doufat, že tentokrát z důvodu pandemie nebude sestupovat. Situace Kralických je totiž kritická.

„A“ třídy moc překvapení nepřinesly. Konice zažila znovu perfektní start, své soupeře místy doslova demolovala, zejména se však mohla pochlubit skvělou defenzivou. Čechovice zprvu nijak neoslňovaly, postupně se však dokázaly rozehrát. A skončily tam, kde by je zhruba člověk čekal. Totéž ovšem platí u Určic – střed tabulky – a Protivanova s Plumlovem, které potvrdily předešlý ročník. A opět bojovaly o přežití. Příjemným překvapením byl naopak Kostelec na Hané, léčba trenérem Kelucem zabrala. Tým tak uhrál slušné šesté místo a ukázal potenciál i na lepší příčky.

V „B“ třídách se naopak tu a tam překvapení zrodilo. Vyšvihly se zejména Otaslavice, které překvapovaly třeba počtem nastřílených branek. Naopak za očekáváním zůstávaly Vrchoslavice a zprvu i Pivín, který se však „zvetil“. Na svém zůstávají Klenovice na Hané a Mostkovice. Zatímco však v „Klenkách“ mohou být rádi, v Mostkovicích nikoli. I zde ale ke konci ročníku uhrál tým Ivo Kroupy pár zajímavých výsledků. Nic ještě není ztraceno. Podobně je tomu se Smržicemi. Ty v posledních letech zachraňovaly soutěž na poslední chvíli, nyní ale hrají přeci jen lépe. Jesenec-Dzbel přes díry v sestavě drží klidný střed tabulky. Naopak velezkušené mužstvo Hané kralovalo. Je načase mluvit o možnosti postupu?

V okresních soutěžích se toho často odehrálo méně než na kraji. Největší šok ovšem přišel už před startem, a to z důvodu nepřihlášení Horního Štěpánova. Z mužstev, která naopak nastoupila, na tom jsou nejlépe v okrese ve II. třídě Kralice na Hané, Držovice či Dobromilice, které si od zbytku pelotonu udržely náskok. Katastrofální podzim za sebou mají naopak ve Výšovicích-Skalce a zejména v Tištíně, který dostával pravidelně nakládačky. III. třídy pak ovládly Olšany spolu s Kostelcem na Hané, skupinu „B“ zase nečekaně oba týmy z Olomoucka – Luká a Vilémov.

V ženských soutěžích se odehrála malá sportovní „tragédie“ Držovic, které opustila půlka týmu. Na hřišti bylo to znát, že výrazně oslabily a hovoří se i o slučování s jiným týmem. Mostkovice jdou naopak postupně nahoru. Nově založený Protivanov předvedl zajímavé výsledky a může si do budoucna brousit zuby na slušné umístění.

U mládeže se pak totéž dá říct téměř o celém prostějovském eskáčku. Jenže vyloženě na vrchol žádný z týmů nevystoupal, řada jich naopak skončila ve slabším průměru. Podobně jsou na tom i zbývající mládežnická družstva, zejména v nejvyšší krajské soutěži dorostu regionální výběry tápaly.