Jak už Večerník informoval veřejnost v předminulém vydání, zastupitelé schválili rozpočtové opatření ve výši 3,4 milionu korun na pořízení stacionárních radarů na měření rychlosti včetně veškeré potřebné technologie. Po dlouhých jedenácti letech se tak v Prostějově obnovuje toto razantní opatření, tedy jakýsi pomyslný bič na nesvědomité řidiče.

Stále ještě nepadl přesný termín, kdy by první radary měly řidiče sledovat. „Právě se dokončuje výběrové řízení na pořízení radarů a technologie a po výběru dodavatele budou následovat ještě nějaké zákonné lhůty. Pokud to všechno dobře půjde, první tři stacionární radary začnou v Prostějově fungovat v červenci či na přelomu srpna,“ sdělila aktuálně Večerníku Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora, v jejíž gesci je doprava v Prostějově.

Jak je už známo, první tři stacionární radary budou umístěny v Brněnské, Olomoucké a Plumlovské ulici. „Tyto lokality jsme vybrali na základě doporučení městské policie i Policie České republiky. Jde o riziková místa, kde řidiči často překračují rychlost a důsledkem toho jsou četné nehody s chodci nebo cyklisty. Těch rizikových míst je jistě daleko víc. Například Dolní, Vrahovická, Kostelecká ulice nebo Vápenice, kde je několik školských zařízení. V prvních třech případech počítáme se zahájením měření rychlosti v příštím roce. Co se týká Vápenice, tak se musíme poradit s odborníky, kde bude radar nejvhodnější k umístění,“ podotkla Rašková.

Mnozí Prostějované si určitě vzpomínají na dobu před jedenácti lety, kdy ve městě fungovalo celkem 11 stacionárních radarů. Tehdy ale měření rychlosti dopadlo neslavně, magistrát jejich provoz musel zastavit. Soud totiž tenkrát potvrdil, že měření je nezákonné, protože s citlivými osobními údaji řidičů pracovala soukromá firma, jejímž majetkem byly právě všechny stacionární radary. Večerník v důsledku toho položil náměstkyni primátora logickou otázku, jak se nyní město hodlá vyvarovat podobných chyb tak, aby měření rychlosti bylo v souladu s legislativou? „Žádná soukromá firma už do měření rychlosti opravdu vstupovat nebude, tudíž ani nikdo jiný nebude mít přístup k osobním údajům řidičů. Stacionární radary v Prostějově bude nyní provozovat městská policie a data z nich bude zpracovávat přestupkové oddělení, tedy státní správa,“ vysvětlila Večerníku Alena Rašková.