„Nánosy bahna u vstupu do vody, smrad a leklé ryby. Přemýšlela jsem, zda do vody pustit psa, natož aby tam vlezl člověk,“ takto popsala jedna ze čtenářek situaci na plumlovské přehradě v průběhu uplynulého týdne.

Kromě běžných návštěvníků se katastrofální stav nádrže nejcitelněji dotýká podnikatelů v jejím okolí. Někteří z nich kvůli nesnesitelnému zápachu musí rušit naplánované akce. Navzdory tomu se Povodí Moravy zdráhá odpovídat na otázky týkajících se příčin a dalšího vývoje.

 

Několik let byla plumlovská přehrada vypuštěná. Když se loni začalo hovořit o jejím opětovném vypuštění, ujišťovalo Povodí Moravy, že se nic takového nechystá. Přehrada se měla kvůli potřebné opravě hráze a budování mostu, který se stane součástí cyklostezky, pouze přechodně upustit. Do začátku sezóny však mělo být vše připraveno tak, aby si tu lidé mohli naplno užít léto u vody. Letošní realita nakonec předčila i ta nejčernější očekávání.
„Je to špatné. Lidé ve velkém chodí na úřad a nadávají mi, jak jsme to mohli dopustit. My na to přitom nemáme žádný vliv. Naopak jako obec kvůli stavu přehrady můžeme letos zřejmě počítat s finanční ztrátou kempu nad přehradou, který provozujeme,“ potvrdil starosta Mostkovic Jaroslav Peška, podle něhož je chyba, že se vše nezvládlo podle původních plánů.

Přichází o další peníze

Podobně situaci vidí i podnikatelé v okolí nádrže. „Naši klienti nám momentálně kvůli této situaci ruší plánované svatby, narušen je celý chod hotelu. To opravdu není po skončení vládních omezení nic příjemného,“ vyjádřila se Jana Ožanová z Hotelu Plumlov, která si stěžovala na fakt, že se o příčinách problémů a postupu řešení nebyla schopná nikde dozvědět bližší informace.
Ze všeho nejvíce ji zajímalo, jak dlouho bude nastalá situace trvat. „Nedokážu si představit, že takto to zůstane ještě nějakou dobu, to by odradilo i ty nejotrlejší. Nechci však nevěstám lhát, že za měsíc to bude v pořádku, protože to prostě nevím,“ dodala Ožanová.

Voda stále chybí

Zástupci Povodí Moravy tvrdí, že hospodaření s rybami je zcela v kompetenci prostějovských rybářů. Na opětovně zaslané otázky ohledně důvodů zdržení připouštění nádrže, o možných problémech při bagrování zdrže a výsadbě mokřadu či postupu při dopouštění nádrže Večerník odpovědi opět nedostal. Pouze zprostředkovaně se k nám doneslo, že dle Povodí Moravy zvednutí hladiny aktuálně nebrání stavební práce, ale nedostatek srážek a malý průtok v tocích, které přehradu zásobují vodou.