Netrpělivě očekávané včerejší jednání vlády ČR o případném rozvolnění protikoronavirových opatření přineslo částečně pozitivní výsledky, které se počínaje čtvrtkem 3. prosince dotýkají i sportu. Jak konkrétně?

Venku mohou proti sobě nově hrát dva týmy bez roušek, i co se týká neprofesionálních sportovců. Neboť však byla podzimní část fotbalových soutěží 2020/21 už dříve ukončena a momentálně panuje zimní pauza, týká se čerstvé uvolnění na Prostějovsku prakticky jen možného dokončení aktuálního ročníku okresních soutěží v malé kopané.

Pro vnitřní sportoviště se týkají zmírněná nařízení pouze individuálních sportů, nikoliv těch kolektivních neprofesionálních. Tím pádem zatím není nad čím jásat, k tomu by byl větší důvod teprve po posunu systému PES z nadcházejícího stupně ohrožení 3 na ještě nižší stupeň 2.

Individuální sportovci výkonnostní i amatérští mohou uvnitř fungovat do maximálního počtu deseti lidí pohromadě, ovšem s rouškami a při dodržování dvoumetrových odstupů (neplatí jen pro trenéry a jejich svěřence či svěřenkyně) i zákazu vzájemného kontaktu. Kromě hal a tělocvičen se pro neprofesionály otevřou také fitness centra či bazény, leč s omezením jednoho člověka na patnáct metrů čtverečních a přísnějším režimem využívání šaten.

Co se profíků týče, ti už dosud mohli za dodržování běžných hygienických pravidel normálně trénovat a absolvovat i soutěžní zápasy po pravidelném testování na covid-19. Na tomto systému se podle dosavadních informací zatím nic nemění, aby mohli nadále hrát uvnitř bez roušek. Každopádně diváci se do hledišť ještě nevrátí.

O nutnosti nosit ochranu úst a nosu v případě neprofesionálních sportovců chce Národní sportovní agentura vést další jednání s Ministerstvem zdravotnictví, jehož šéf Jan Blatný však řekl: „Právě hluboký výdech při sportovní aktivitě a další fyzické projevy lidského těla je potřeba regulovat stejně u všech. Nebylo by správné ani spravedlivé a epidemicky odůvodnitelné dělat výjimky.“