Je to už šest let, co si František Horák a Ladislav Hynek vyměnili své posty ve vedení města Kostelce na Hané. Zatímco Ladislav Hynek (ČSSD) zamířil do křesla náměstka hejtmana Olomouckého kraje, František Horák (KDU-ČSL) se stal starostou města. Tím zůstal i po zatím posledních volbách v roce 2018. Na pozici místostarosty pak Hynka vystřídal stranický kolega Filip Štrunc. O dva roky později se tento politik stal jednou z hlavních tváří ČSSD před krajskými volbami, vzhledem k jejich výsledku však musel křeslo hejtmanova náměstka opustit. Jak to bude dál?

V Kostelci na Hané se v uplynulých letech podařilo úspěšně realizovat celou řadu dost náročných projektů. Zdejší starosta by v nastaveném trendu rád pokračoval i nadále. „S určitostí se chystáme na chodník v Palackého ulici, kotelnu v mateřské školce či rekonstrukci ulic Smetanova a Třebízského. Dále nechci slibovat něco, na co by se pak nemusely sehnat peníze. Jisté je, že nelehká ekonomická situace v našem státě se negativně promítne i do rozpočtů měst a obcí. Nicméně určitě chceme do budoucna připravit rekonstrukci 1. stupně základní školy i opravu Husovy ulice,“ byl zcela konkrétní František Horák, který s kandidátkou KDU-ČSL před čtyřmi roky získal 26,75 % hlasu.

Bezpečný Kostelec

Jako druhá tehdy skončila ČSSD vedená bývalým starostou Ladislavem Hynkem, jež obdržela 25,58 % hlasu. I on jde do nadcházejících komunálních voleb s plným nasazením. „Zásadní věcí nepochybně bude hledání úspor energie, neboť zvyšování jejich cen se zásadním způsobem projeví do hospodaření každého města. Dalšími prioritami bude dobudování komunikací a další rozvoj zdejší školy. I nadále chceme zajistit, aby Kostelec na Hané byl bezpečným městem, kde je pořádek, k čemuž nám slouží spolupráce s naší městskou policií či s Policií ČR,“ prohlásil Hynek.

Úspory energií

S nevelkým odstupem byla před čtyřmi roky třetí kandidátka Žijeme Kostelcem (22,01 %). Pozoruhodné přitom je, že všechny tyto tři poměrně dominantní subjekty spolupracovaly a podělily se i o místa v radě města. „Stejně jako v minulých letech podpoříme opravy komunikací, vzdělání, sport a kulturu. Také se chceme zaměřit na rekonstrukci a snižování energetické náročnosti budov v majetku města. Konkrétně jde o domov pro seniory, základní školu a další,“ uvedl programové priority lídr David Ševčík pracující právě jako ředitel domova pro seniory.

Kromě těchto tří Večerník ještě telefonicky oslovil Františka Pyrolta, lídra kandidátky ODS, která v minulých volbách obdržela 14,65 % hlasu, díky tomu také dva zastupitelské posty. Pyrolt se z důvodu časové zaneprázdněnosti omluvil, v následně domluveném termínu nám však už telefon nezvedal.

Podrobné zpravodajství ke komunálním volbám najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 6. června