Nouzový stav na území České republiky bude trvat do 23. prosince tohoto roku. Na mimořádném jednání ve čtvrtek 10. prosince takto rozhodla o dalším prodloužení na základě předchozího souhlasu uděleného Poslaneckou sněmovnou vláda Andreje Babiše. Důvodem pro prodloužení nouzového stavu je trvající nepříznivá epidemická situace. Počty nakažených virem SARS-CoV-2 v České republice se totiž drží v nepříznivých hodnotách, což si vyžaduje nutnost pokračovat ve vládou nařízených krizových opatřeních.

Obecně se očekává, že po dnešním dalším jednání vlády v pondělí 14. prosince se protiepidemická opatření vrátí znovu do čtvrtého stupně PES. To by znamenalo opětovné uzavření restaurací, hotelů a dalších služeb. Během uplynulého týdne se totiž počty nově pozitivně testovaných osob na covid-19 prudce zvyšoval. V Česku přibylo jen za uplynulou sobotu 12. prosince 3655 nakažených koronavirem, což je nejvíce o víkendovém dni od 14. listopadu. Rizikové skóre PES druhý den po sobě stouplo, tentokrát o dva body na 71 bodů. Už týden odpovídá čtvrtému stupni rizika, který je vymezen 61 až 75 body. V Česku nyní platí třetí stupeň, politici mluví o tom, že ke zpřísňování by mohlo dojít už tento týden ve středu nebo ke konci příštího týdne. I proto vláda už minulý čtvrtek upravila části týkající se zákazu prodeje alkoholu s sebou tak, že se nově týká rozlévaných a na místě připravovaných nápojů, a zákazu provozu vleků a lanových drah tak, že se týká výslovně lyžařských vleků a lanovek. Od minulého pondělí pak vláda zkrátila restauratérům provozní dobu o dvě hodiny, místo 22.00 hodin musejí hospodští zavřít své provozovny už ve 20.00 hodin.

Zatím si ale užíváme otevřených obchodů a služeb, v omezeném režimu fungují vánoční trhy. Co ale můžeme očekávat od české vlády, která se mimořádně sejde v pondělí 14. prosince a bude projednávat kritickou situaci ohledně stále se zvyšujícího počtu nakažených? Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v nedělním televizním pořadu uvedl, že bude v pondělí na vládě prosazovat přechod do čtvrtého stupně systému PES. Chce ale, aby zůstaly otevřené obchody bez ohledu na nabízený sortiment a služby jako například kadeřnictví a kosmetické služby. „Chtěli bychom, aby zůstaly tyto služby otevřené. I ministr Blatný se staví za to, že by to takto mohlo být,“ dodal Havlíček. „Chystáme určité výjimky v oblasti obchodu a služeb. Nerozlišovalo by se, jestli jde o obchod se sortimentem A nebo B, ale obchod by se umožnil provozovat volně. K avizovanému uzavření restaurací a hotelů by podle něj mělo dojít postupně, odhadem ke konci týdne. Sám přiznává, že to není spravedlivé, ale je to nutný kompromis. „Chceme přijít i s dalším kompenzačním balíčkem pro hotely, penziony nebo restaurace,“ oznámil vicepremiér a dodal, že nedávné uzavření restaurací nepovažuje za likvidační. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uzavření restaurací potvrdil, zatím se ale vládní ministři nedokáží shodnout na termínu. „Pokud se nestane zázrak, bude se znovu zavírat. Rozhodovat o tom budeme ve vládě patrně již v pondělí 14. prosince. Ta zpřísněná opatření, která jsou teď, jsou dána snahou přibrzdit stávající stav a zvýšit compliance lidí. Protože ve chvíli, kdy máte mnoho možností a řadu věcí, které vás vybízí k tomu, abyste se nějakým způsobem chovali, tak se dá poměrně málo lidem vyčítat, že se tak chovají. A my jsme v současné době jediná země v našem okolí, která má otevřené restaurace, bary, hotely a podobně,“ upozornil ministr zdravotnictví Blatný. Důležité ale je také zmínit, že ne všichni ministři se během uplynulého víkendu dokázali shodnout na tom, k jakému termínu restaurace a hotely uzavřít. Zatímco Havlíček s Blatným uvažují o pátku 18. prosince, ministr vnitra by byl mnohem razantnější. „Považuji za nutné toto opatření zavést už ve středu,“ má jasno Jan Hamáček.

V pondělí 14. prosince však bude česká vláda rozhodovat ještě o dalším omezení. A podle víkendových prohlášení některých ministrů by mohlo dojít také k uzavření vánočních trhů a jarmarků! „Pokud se k tomu vláda skutečně rozhodne, bude nás to velice mrzet. To už pak v Prostějově kromě vánoční výzdoby nebude nic, co by připomínalo Vánoce… Budeme tedy s napětím v pondělí čekat, k čemu se vláda rozhodně. Jestliže v Prostějově budeme muset zrušit vánoční jarmark, rozhodnutí vlády budeme samozřejmě respektovat, a věřím, že to trhovci z náměstí pochopí také. Nájemné jim nebudeme muset vracet, protože jsme jim ho po rozhodnutí rady pro letošní rok odpustili,“ svěřila se Večerníku v neděli večer Milada Sokolová, náměstkyně prostějovského primátora.