Od ledna do listopadu tohoto roku došlo k celé sérii krádeží katalyzátorů z osobních vozidel. Policisté dlouho nemohli celé věci přijít na kloub, teprve až po hlášení svědkyně zatrhli povedené bandě ze Zlínska tipec a jednoduše řečeno, spadla klec. Stalo se tak díky všímavosti ženy z prostějovské ulice Šárka, načež byla dopadena trojice zlodějů, po které kriminalisté pásli takřka celý rok. Hlavně tedy po dvou z těchto mužů, kteří si na poslední případ zlodějny vzali na pomoc mladou ženu.

 

„Z krádeže celkem čtrnácti katalyzátorů ze třinácti osobních vozidel zaparkovaných na různých místech v Prostějově a jednoho v Konici viní prostějovští kriminalisté dvaadvacetiletého muže ze Zlínska a jeho jednatřicetiletého komplice z Kroměřížska. Těchto skutků se měli obvinění dopouštět nejméně od poloviny ledna až do desátého listopadu tohoto roku,“ potvrdil František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Zloději se nejčastěji zaměřovali na různé typy vozidel značky Opel, kterých poškodili hned sedm. Mezi další úlovky patřily tři Volkswageny Golf, Škody Felicia a Octavia, Mitsubishi Carisma a Honda Civic. „Majitelům vozidel měli svým jednáním způsobit podle odborných vyjádření vyčíslenou škodu na bezmála sto osmdesát tisíc korun,“ vypočítal Kořínek s tím, že oba muži trestnou činnost provozovali během svých nahodilých nájezdů na prostějovská parkoviště. „K poslednímu z nich, v noci z devátého na desátého listopadu, si na pomoc vzali sedmadvacetiletou ženu ze Zlínska. Jejich trestná činnost byla ukončena díky všímavosti obyvatelky ulice Šárka, a to v úterý po jedné hodině v noci. Oznamovatelka na linku 158 oznámila, že vidí, jak se kolem zaparkovaných vozidel před jejím domem pohybují podezřelé osoby. Na místo byly ihned vyslány dvě policejní hlídky. Vozidlo s podezřelými policisté zastavili nedaleko místa činu v Dolní ulici. Při jeho prohlídce nalezli dva v tu noc odcizené katalyzátory i nářadí používané k jejich neodborné násilné demontáži z vozidel,“ popsal zdařilý zásah policejní mluvčí.

Pod tíhou shromážděného důkazního materiálu se podezřelí ke všem uvedeným skutkům policistům doznali. „Tohoto jednání se dopustili přesto, že všichni tři byli v minulosti již soudně trestáni. Mladší z mužů je pak v současnosti stíhán také pro jinou majetkovou trestnou činnost na Zlínsku a pro totožnou činnost v Kolíně, kde měl odcizit katalyzátory ze dvou vozidel Opel,“ prozradil František Kořínek s tím, že věc je šetřena pro podezření ze zločinu krádeže. „Za ten obviněným v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dva roky až osm let,“ dodal.