„Dráhy začátek školního roku dětem pořádně osladily!“ nebrala si servítky jedna z rozhněvaných maminek, která se obrátila na redakci Večerníku. Důvodem byl fakt, že uplynulý čtvrtek 1. září nezačala pouze škola, ale také další vlaková výluka na trati mezi Prostějovem a Dzbelem, jež potrvá až do pátku 16. září. 

Správa železnic ohlásila na měsíc září hned dvě výluky. Od 1. září platí nepřetržitá výluka na trati číslo 306 Prostějov - Dzbel, která potrvá do 16. září na celé trase. Ta je v plánu také na trati číslo 307 mezi Prostějovem a Červenkou od 8. do 16. září, kde bude výluka probíhat mezi stanicemi Prostějov-hlavní nádraží a Senice na Hané. V době výluky budou platit výlukové jízdní řády, které naleznete na všech dotčených zastávkách i stanicích či na internetových stránkách Českých drah. Vlakové spojení nahradí autobusová doprava. Tak zní oficiální zpráva. Jenže...

 „Problémem nebylo ani tolik to, že místo vlaků jezdí autobusy, ale to, že dojíždí do Konice se čtvrthodinovým zpožděním! Místo o půl osmé přijedou školáci ve tři čtvrtě. Za takové situace žáci nemají šanci včas dorazit do školy, natož se připravit na vyučování. To se projevilo už při zahájení, kdy na ně ostatní museli čekat,“ popsala Večerníku žena, kterou v první řadě zajímalo, zda se zmatečná situace z prvních školních dní bude opakovat.

S řadou dotazů ohledně ne zrovna šťastně zvoleného termínu prací a možné změně příjezdů autobusu do Konice jsme se tedy obrátili přímo na Správu železnic, která se od celé záležitosti víceméně distancovala. „Výluky jsou s výrazným předstihem projednávány a odsouhlaseny se všemi zainteresovanými stranami,“ reagoval rychle, nicméně zcela obecně tiskový mluvčí SŽ Jan Nevola, který upozornil, že v případě vlaků mezi Prostějovem a Dzbelem nejde o mimořádnou výluku. „Důvodem je potřebná údržba,“ dodal s tím, že s ostatními dotazy se máme obrátit na dopravce, v jehož režii je zajištění a organizace náhradní dopravy.

Která z dopravních společností má náhradní dopravu v tomto případě na starost, se nám však do uzávěrky tohoto čísla Večerníku zjistit nepodařilo.