Během minulého pátku Večerník zjišťoval, jaká je aktuální situace v prostějovské nemocnici vzhledem k narůstajícím počtům obyvatel nakažených koronavirem. A přišla poněkud optimistická zpráva. Pacientů, u kterých byla kvůli nákaze covid-19 nutná hospitalizace, oproti předchozímu týdnu ubylo!

„V Nemocnici AGEL Prostějov aktuálně leží pětapadesát osob s nemocí covid-19, což je o pět hospitalizovaných méně než předchozí týden. Z toho je osm osob ve vážném stavu. Pokud jde o počty lůžek, v nemocnici pružně reagujeme na aktuální potřebu a počet lůžek v případě potřeby navyšujeme,“ uvedla Lucie Drahošová, manažer marketingu společnosti AGEL, která provozuje prostějovskou nemocnici.

Večerník se také zajímal, jak to vypadá s povolením návštěv v nemocnici, obzvláště v době vánočních svátků? „Velmi rádi bychom co nejdříve zmírnili všechna opatření, avšak o těchto záležitostech nemůže nemocnice rozhodnout sama. Návštěvy jsou v tuto chvíli povoleny pouze na porodnici a šestinedělí, kde je vstup umožněn jedné nejbližší osobě rodičky, a to ve vyhrazených hodinách a za dodržení všech přísných hygienických pravidel. Ve snaze minimalizovat riziko přenosu choroby covid-19 platí na všech ostatních lůžkových odděleních zákaz návštěv. V případě vážného zdravotního stavu pacienta nebo při jeho náhlém zhoršení je možné se domluvit s ošetřujícím lékařem na výjimce. Režim návštěv obecně však musí být v souladu s nařízeními a doporučeními vlády a orgánů ochrany veřejného zdraví. V tuto chvíli tedy nedokážeme odhadnout, kdy bude možné znovu plošně povolit návštěvy,“ vysvětlila Drahošová, které jsme se ještě dotázali, jaký je aktuální zájem o antigenní testy, které nemocnice poskytuje. „Značný! Kapacity ale také průběžně podle možností navyšujeme a aktuálně jsou volné termíny ještě i mezi svátky. Kapacita odběrného místa pro bezplatné antigenní testování je denně až sto čtyřicet osob,“ prozradila Lucie Drahošová.