Toto je hodně hořký konec... Někdejší šéf prostějovského mládežnického hokejového klubu LHK Prostějov Michal Tomiga byl přede dvěma lety odsouzen k pětiletému nepodmíněnému trestu. Součástí rozsudku byla i povinnost uhradit škodu, kterou způsobil. Městu Prostějov měl vrátit 500 tisíc korun plus úroky, Olomouckému kraji pak 1,34 milionu korun. Přestože odvolací soud mu trest nakonec snížil na tříletou podmínku, stále platí, že Tomiga musí nelegálně inkasované peníze vrátit. Zajímalo nás, zda se mu tento temný STÍN MINULOSTI podařilo zaplašit.

Tomiga byl odsouzen za to, že využíval peníze z dotací, přestože jeho spolek už byl v té době v exekuci. To se neslučovalo s podmínkami o přijetí dotace, navíc Tomiga své nevyřízené dluhy městu Prostějov i Olomouckému kraji zatajil.

Jak se Večerníku podařilo zjistit, škoda městu Prostějov ze strany pana Tomigy stále uhrazena nebyla. Naopak někdejší hokejový boss začátkem letošního roku po rozhodnutí Krajského soudu v Brně skončil v úpadku. Ani poté však žádné peníze na konto města dosud nedoputovaly. „Město Prostějov se do insolvenčního řízení přihlásilo s pohledávkou v celkové výši 604 095 Kč. Vzhledem ke stavu řízení město dosud žádné plnění neobdrželo,“ reagovala na naše dotazy referentka mediální komunikace prostějovského magistrátu Anna Kajlíková.

Z někdejšího rozhodnutí trestního soudu vyplývá, že Michal Tomiga musí uhradit způsobenou škodu dle svých možností. Pokud by tak nečinil, hrozí mu, že soud přemění jeho podmíněný trest v nepodmíněný. To však bude pravděpodobně zjišťovat až po uplynutí pětileté zkušební doby.