Volejbalistky VK Prostějov si z přípravného turnaje žen Pre-season Cup 2022 v Brně odvezly stříbro. Po hladkých triumfech ve čtvrtfinále nad Šternberkem i v semifinále nad Královým Polem prohrály nejtěsnějším poměrem finálový duel proti Liberci, jenž rozhodl až lepším závěrem.

 

SEMIFINÁLOVÁ DEMOLICE KRÁLOVA POLE

KP Brno – VK Prostějov 0:3 (-18, -8, -12)

Sestava Prostějova: Bajusz, Löff, Faltínová, Beránková, Kvapilová, Silva, libero Stavinohová. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

V domácí sestavě chyběly dvě velké opory, kubánská nahrávačka Elena Moreno a reprezentační libero Daniela Digrinová. Naopak Hanačky vyrukovaly do střetnutí krátce po sobotním poledni v nejsilnějším možném složení, tedy i s oběma navrátilkyněmi z národního týmu ČR – nahrávačkou Simonou Bajusz a smečařkou Klárou Faltínovou.

Na univerzál šla Michaela Beránková, na druhou smeč letní posila Jéssica Silva, na blok osvědčené Raquel Löff s Kateřinou Kvapilovou a na libero precizní Adéla Stavinohová. Takto poskládaný mančaft od začátku hrál skvěle, s maximálním nasazením i obrovským apetitem, na prostějovskou produkci byla radost pohledět.

Po ještě vcelku vyrovnaném úvodním setu 18:25 navíc hostující parta ještě vystupňovala svůj tlak, bezradné protivnice doslova ničila. Což vedlo k nečekaně jednoznačnému průběhu zbytku střetnutí. Ve druhé sadě se dokonce zrodil jednociferný debakl 8:25 (!), a ani třetí dějství se moc nelišilo. Rozjeté bojovnice vékáčka jej opanovaly 12:25, celý mač za necelou hodinu dominantně 0:3.

„Podali jsme opravdu výborný výkon. Holkám se dařilo ve všech činnostech od podání a přihrávky přes obranu i útok, skoro nechybovaly, soupeřky neustále tlačily. Navíc hrály velice dobře úplně všechny, což dohromady dalo hodně kvalitní týmovou práci. S velkou chutí naskočily do prvního utkání od návratu z mistrovství světa Simča Bajusz i Klárka Faltínová. Královo Pole jsme zcela přehráli, ale stále jde pouze o přípravu. Každopádně se těšíme na finále turnaje,“ konstatoval hlavní kouč žen VK Miroslav Čada.

TĚSNÁ PORÁŽKA VE FINÁLE S DUKLOU

Dukla Liberec – VK Prostějov 3:2 (16, 24, -22, -22, 9)

Sestava Prostějova: Bajusz, Bajusz, Löff, Faltínová, Beránková, Kvapilová, Silva, libero Stavinohová. Střídaly: Smolková, Meidlová, Nováková. Trenéři: Miroslav Čada a Lubomír Petráš.

Volejbalistky Prostějova narazily v rozhodujícím souboji o pomyslné zlaté medaile na papírově asi největší favoritky nadcházejícího ročníku UNIQA extraligy ČR. „Dukla má velice silný tým, hráčskou kvalitu na všech postech. Zápas proti ní byl tedy pro nás hodně těžký, což je ve fázi vrcholící přípravy jedině dobře,“ kvitoval hlavní trenér vékáčka Miroslav Čada.

Jeho svěřenkyně dlouho sváděly se Severočeškami vyrovnanou bitvu. Zpočátku byly dole a pak nahoře, průběh zajímavého střetnutí se přeléval z jedné strany na druhou. Až dospěl za nerozhodného stavu 2:2 na sety k rozhodujícímu tiebreaku, který jednoznačně patřil obhájkyním ligového bronzu. Úřadující mistryně republiky zůstaly o kousek poraženy.

„Nepodali jsme tak dobrý výkon jako o den dříve proti Brnu. Liberec výborně bránil a nám se tudíž tolik nedařilo v útoku, méně jsme se prosazovali zakončením. Holky ale hodně bojovaly, účinně blokovala Raquel Löff a kvalitní formu opět potvrdila Adéla Stavinohová na liberu. Z porážky nemusíme být nijak smutní, naopak je velmi přínosné hrát nyní natolik náročné zápasy. Právě takové před ostrým startem nové sezóny nejvíc potřebujeme,“ přemítal Čada.

AKTUÁLNÍ SPOKOJENOST A V PLÁNU

PÁTEČNÍ PŘÁTELÁK V OLOMOUCI

Převážně vydařenou účast na Pre-season Cupu si pochvaloval. „Odehráli jsme tři přípravná utkání, z toho dvě už v kompletní sestavě proti výkonnostně srovnatelným soupeřům. Zase jsme se někam posunuli, načerpali další poznatky a pokračovali v sehrávání pro soutěžní boje, které zanedlouho přijdou. Práce však nikdy nekončí,“ upozornil ostřílený stratég.

Proto na aktuálně začínající týden plánuje kromě tréninkového procesu plně složeného týmu včetně reprezentantek další přátelský mač. „Absolvujeme ho v pátek 14. října od 15.30 hodin na hřišti UP Olomouc. Což je také velice kvalitní soupeř, aby nás dostatečně prověřil i nachystal na následné soutěžní zápasy,“ doplnil Miroslav Čada.