Česká republika se během uplynulého týdne vrátila do nejpřísnějšího pátého stupně protiepidemického systému PES. Poslanci schválili jednak prodloužení nouzového stavu až do 22. ledna a také s platností od neděle 27. prosince opět zpřísnili protiepidemická opatření. Uzavřeny jsou tedy od té doby služby, obchody, bazény, fitness centra a další. Přísnější opatření pocítí také znovu školáci. Do lavic se 4. ledna vrátí pouze žáci prvních a druhých ročníků základních škol. Zpřísněná vládní opatření mají podle vlády platit nejméně do 10. ledna 2021. Co se tedy od neděle všechno změnilo a co platí? Večerník přináší podrobný přehled.

Obchody otevřené pouze s nutným zbožím

Od neděle 27. prosince bude možné prodávat v obchodech pouze základní potřeby. Ani v supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin – třeba elektroniku, hračky nebo oblečení. Povolen je prodej benzinu, léků či brýlí a otevřeny budou moci být i zverimexy, prodejny novin a tabáku, prádelny, autoservisy, železářství, květinářství nebo galanterie. Novinkou je, že zamezit prodeji zboží, které není nezbytné, musí i supermarkety. Původní tabulka opatření ministerstva zdravotnictví uvádí pro pátý stupeň rovněž zákaz prodeje v neděli a ve státní svátek. Nyní ale budou muset mít obchody zavřeno jen ve státní svátky. Obchody také budou moci vydávat zboží objednané na dálku.

Uzavřené služby, delší zákaz nočního vycházení

Od neděle se rovněž znovu uzavřely všechny provozovny služeb nebo třeba lyžařská střediska, která mohla být do té doby otevřena. Omezilo se shromažďování ve vnitřních i venkovních prostorech ze šesti na dva lidi a prodloužil se zákaz nočního vycházení, který nově začal místo ve 23.00 už ve 21.00 hodin a potrvá do 05.00 hodin. A zatímco o Vánocích platila výjimka pro takzvané půlnoční, na Silvestra žádná taková nebude. Návštěvy v domovech seniorů budou dále možné s negativním testem na koronavirus, který nesmí být starší více než 48 hodin.

Do škol se vrátí jen nejmenší děti

V pátém stupni mohou po konci svátečního volna docházet od pondělí 4. ledna 2021 do školních lavic osobně jen žáci prvních a druhých tříd základních škol a otevřené zůstanou ještě mateřské a speciální školy. Ostatní žáci a studenti se budou muset vzdělávat na dálku.

Kde nosit roušky? Zavřené jsou bazény i fitness centra

V pravidlech pro nošení roušek či jiné ochrany úst a nosu se nic nemění. Ochranné prostředky jsou dále povinné ve všech vnitřních prostorech a vybraných veřejně přístupných místech. Dále platí uzavření ubytovacích zařízení a restaurací, které mohou mít pouze v době mimo zákaz vycházení otevřené výdejové okénko. Zavřené jsou dále galerie, muzea, památky, zoo, bazény a fitness centra. Ve sportu jsou povoleny pouze profesionální soutěže bez diváků a v divadlech, kinech nebo koncertních sálech platí také zákaz přítomnosti diváků.  

 

Aktuální zpravodajství čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 28. prosince