Prostějovští hokejisté rychle zapomněli na porážku 0:5 s Litoměřicemi. Hned v dalším zápase totiž tým dokázal uspět v hlavním městě. Jestřábi se brzy dostali do trháku a vedení už dokázali udržet až do konce. K vítězství jim opět pomohla i vyloučení soupeře a následné využití přesilové hry.

Zápas začal velkou šancí dvojice Havrdy a Houšky. Neproměnili, v 5. minutě už se ale skóre měnilo. Prosadili se totiž Jestřábi. Nepřehledná situace na kruhu skončila střelou Petra Haška pod břevno – 0:1. Minutu nato měl na holi srovnání Vladimír Růžička mladší, ale nedal. V půlce třetiny se po chybě domácích a kombinaci nakrátko prosadil také Matouš Venkrbec a bylo to 2:0 pro Jestřáby. Zbytek třetiny byl hodně rozkouskovaný vyloučeními, diváci viděli celkem čtyři. V první přesilovce Prostějova výrazně zahrozil Ostřížek. Ale hokejka moment nevydržela.

Ve druhé třetině se hra přelévala ze strany na stranu. Pak se potvrdilo pravidlo „nedáš, dostaneš“. Maruna nadvakrát neproměnil, následně naopak dokázal snížit Vladimír Růžička, který se ve 25. minutě trefil z kruhu na lapačku. Před půlkou zápasu si týmy vyměnily po jedné velké šanci, na straně domácích to byl Strnad, za hosty Venkrbec. Prosadil se ale až v přesilovce ve 32. minutě David Ostřížek, který poslal puk nad rameno brankáře. Prostějov měl poté ještě dobrou střelu Maláka od modré. Na 4:1 ale upravil až Martin Pěnčík, který sjel od modré čáry na kruh a propálil Málka.

Slavia vstoupila do třetí třetiny aktivně a v rychlém sledu si připsala několik střel. Ve 45. minutě ale Jestřábi hru dokázali srovnat. Nástup jim ale ve 48. minutě zhatilo vyloučení. V oslabení navíc Jestřábi vzápětí inkasovali. V 50. minutě si sjel do mezikruží Klikorka, který vypálil a trefil přesně. Slavia pak měla ještě přesilovou hru při vyloučení Pěnčíka. Dobrou šanci v ní měl Němeček, domácí hokejisté se ale jinak na šance nadřeli. Platilo to až do konce zápasu, který navíc z větší části hráli slávisté ve čtyřech, což jim znemožnilo snížení nebo vyrovnání.

Chance liga 2022/2023, 11. kolo

HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov 2:4 (0:2, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Růžička (Knotek, Brož), 50. Klikorka (Žejdl, Knotek) – 5. Hašek (Venkrbec, Malák), 10. Venkrbec (Hašek), 32. Ostřížek (Pěnčík), 37. Pěnčík (Jáchym, Burian). Rozhodčí: Valenta, Jaroš – Baxa, Belko. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4.

Sestavy:

HC Slavia Praha: Málek (Pittr) – Žovinec, Hejda, Klikorka, Matyáš, Barák, D. Němeček, Hanousek – Knotek, Žejdl, Kern – Všetečka, Růžička, Brož – Simon, Závora, Strnad – Mrňa, Houška, Havrda. Trenér: Jiří Veber.

LHK Jestřábi Prostějov: Brízgala (J. Němeček) – Valenta, Hamšík, Malák, Pěnčík, Poledna, Benda – Ostřížek, Jáchym, Burian – Jandus, Vlach, Jansa – Maruna, Hašek, Venkrbec – Dubský, Routa. Trenér: Aleš Totter.

Jiří Veber – trenér HC Slavia Praha: „Byli jsme připravení na to, jakým způsobem Prostějov hraje. Prezentoval se rychlou a aktivní hrou s tím, že teď se udržel více na kotouči, v tom byl lepší. My jsme nějakým způsobem vstoupili do zápasu – naši obránci nesmyslně přidržovali kotouče, otáčeli jsme hru zpátky, místo toho abychom drželi taktiku. Při prvním gólu jsme měli odpálit kotouč někam do rohu a nechat, aby si ho hráč zpracoval a vystřeli. Druhý gól padl po naší chybě, ztratili jsme puk za brankou, takže jsme si o to řekli. Když jsme se nadechovali za stavu 1:2 a hráli jsme 4 na 4, tak jsem věřil, že bychom mohli dát gól a že na to máme hráče, ale vůbec jsme to nezvládli. Po čtvrtém gólu jsme nedodržovali základní věci, které bychom měli vědět. Musím říct, že byli zarputilejší a hladovější soupeř po kotouči. Zasloužená výhra.“

Aleš Totter – trenér LHK Jestřábi Prostějov: „Poslední zápasy se nám dařilo, ale v pondělí jsme shořeli v koncovce s Litoměřicemi, i když jsme dvě třetiny byli lepší. Chtěli jsme se zase nastartovat na vítěznou vlnu, a to se nám dneska podařilo. Měli jsme dobrý pohyb, byli jsme aktivnější a živější a více jsme se drželi na kotouči. Jsme rádi za vítězství. Měli jsme dobrý vstup do zápasu, Adam Brízgala tam měl dva důležité zákroky. Pak jsme odskočili na 2:0 a mladému týmu se v obraně hrálo lépe, kontrolovali jsme hru. Trochu jsme znervóznili po stavech 1:2 a 2:4, ale dokázali jsme to dohrát. Celý tým věnuje vítězství Jardovi Pavelkovi, protože dnes měl jeden z nejhorších dnů v životě a chceme mu vyjádřit podporu. Dneska to bylo pro něj.“

 

TABULKA CHANCE LIGA

1. SK Horácká Slavia Třebíč 20
2. HC RT TORAX Poruba 2011 19
3. HC Baník Sokolov 19
4. LHK Jestřábi Prostějov 18
5. HC ZUBR Přerov 17
6. PSG Berani Zlín 17
7. HC Stadion Litoměřice 16
8. HC Dukla Jihlava 16
9. VHK ROBE Vsetín 15
10. SC Marimex Kolín 14
11. HC Frýdek-Místek 13
12. HC Dynamo Pardubice B 13
13. DRACI PARS ŠUMPERK 13
14. HC Slavia Praha 12