Reprezentační přestávka je minulostí, a tak jsme se opět pustili do boje o body. První třetina utkání se Šumperkem probíhala v rychlém tempu, branku ale nepřinesla. Ve druhém dějství se málem nezastavily píšťalky rozhodčích, a udělené tresty s sebou přinesly i góly. Vedení o jednu branku si do posledního dějství odnesli Draci, našim hokejistům se ale krátce po startu třetí třetiny podařilo vyrovnat. Utkání nakonec dospělo do prodloužení, ve kterém o jeho osudu rozhodl Vilém Burian.

Z obou týmů po dlouhé devítidenní pauze sršela dravost, a od začátku zápasu se hrál útočný hokej. Branku Šumperka jsme ohrozili už po čtyřech minutách. To se po přihrávce od Buriana s pukem na holi před brankovištěm objevil Tomáš Jáchym, brankář Hamalčík se ale včas stihl přesunout a proti jeho střele zasáhnout. Draci po buly nabrali puk na své hokejky a rychle se vydali na odvetu, byl z toho ale jen spíš takový pozdrav pro Brízgalu, který pohodově přerušil hru. V polovině třetiny došlo po konfliktu na našem brankovišti k vyloučení hráčů na obou stranách. Dvě minuty udělili rozhodčí Jouzovi a Pěnčíkovi, kteří si navzájem přidrželi hokejky, což vyústilo v menší potyčku. Při hře čtyři na čtyři se před branku Šumperka probojoval Tomáš Jáchym, který dokázal obejít i samotného brankáře domácích. Ve vstřelení gólu mu však na poslední chvíli zabránila hokejka jednoho ze šumperských obránců. Pak se hra přesunula do našeho obranného pásma. Přerušil ji ale hvizd rozhodčího, který dvěma trestnými minutami za hákování potrestal Vojtu Kyselu. Šumperk tak malou chvíli hrál přesilovku čtyři na tři a následně klasickou početní výhodu. V ní ale opět zahrozili naši hráči, konkrétně Vilém Burian, který se vydal až před Hamalčíka, zakončení bekhendem ale úspěch neslavilo. V obrovské šanci se ocitl Honza Slanina, kterému puk na hokejku namazal jeden z jeho spoluhráčů od modré čáry, ani ten ale puk za brankovou čáru nedostal. V závěru první dvacetiminutovky jsme sehráli přesilovou hru. Během ní naši hráči zasypali Hamalčíka jednou dorážkou za druhou, ten se však svými zákroky postaral o to, aby se po konci první třetiny šlo do kabin za bezbrankového stavu. Se sirénou byl navíc ještě menším trestem potrestán hráč z řad Šumperka, a tak jsme během pauzy vymýšleli taktiku na dvojnásobnou přesilovku.

Ihned po uvedení puku do hry jsme se vydali obsadit útočné pásmo, ve kterém jsem se usadili krátce před tím, než se z dvojnásobné přesilovky stala klasická početní výhoda. V jejím zbytku se zkoušeli prosadit Jansa či Jandus, jejich střelecké pokusy ale svůj cíl nenašly. Na druhé straně jsme se museli vypořádávat s únikem jednoho z šumperských útočníků, což se Malákovi podařilo jen za cenu faulu. V oslabení se naše obranná čtveřice potýkala s velkým závarem před Adamem Brízgalou, hráči s jestřábem na dresu se ale postarali o to, aby se na brankovišti nedostali ke slovu hokejisté Šumperka. Krátce poté co se síly na ledě vyrovnaly rozhodčí pískali znovu. Proti pravidlům se provinil Filip Eliáš, a do obranného pásma Draků tak vyrazila naše přesilovková formace. Na konci přesilovky dali hráči prostor k průchodu emocím, a na ledové ploše se utvořily hned tři dvojičky, které si danou situaci vyříkávali. Rozhodčí nakonec celou situaci vyhodnotili tak, že po návratu Eliáše měli na ledě o jednoho hráče víc domácí. Už to vypadalo, že počet hráčů na ledě se konečně ustálí při standartních pěti hráčích na obou stranách, pravačka hlavního rozhodčího ale znovu vyletěla vzhůru a dvě minuty za podražení vyfasoval Honza Maruna. Zápase se přehoupl do své druhé poloviny a k puku se po buly dostal Dávid Kohút, který otevřel skóre utkání. Naši hokejisté ale s odpovědí na nic nečekali. Rychle se usadili v útočném pásmu, kde Jansa s Vlachem sehráli kombinaci, která skončila na hokejce Petra Haška. Ten neváhal a vyrovnal na 1:1. Ani tento stav ale nevydržel dlouho. Po rozmíšce u mantinelu se opět hrálo ve čtyřech proti čtyřem. Během této situace si puk na ose hřiště našel Filip Eliáš, který překonal Brízgalu, čímž se postaral o třetí změnu ve skóre během tří minut. V posledních pěti minutách druhé periody se hra zklidnila a stav 2:1 pro Šumperk tak platil i po prostřední třetině.

Krátce po startu třetí třetiny se do zakončení vydal Vojtěch Šuhaj, kterého nedovoleně zastavil Jakub Hamšík. Oslabení však našim hráčům žádné starosti nenadělo. Naopak krátce po něm se kotouče ujal Petr Hašek, který obkličkoval tři hráče, poradil si taky s Hamalčíkem a svou druhou brankou v zápase vyrovnal stav utkání. Hašek svým gólem vlil krev do žil zbytku našeho mužstva, které opět převzalo herní iniciativu. Od levého mantinelu to zkoušel Tomáš Jandus, který mířil na zadní tyč. Ke gólové radosti však pár centimetrů chybělo. Chvíli poté na šumperského brankáře vyrukoval Burian, jeho střelu se navíc snažil schovat Jáchym, i přes jeho clonu ale puk skončil ve výstroji Hamalčíka. Zasahovat musel také Brízgala. Ten se připomenul zákrokem proti pokusu Vachutky, který ve středním pásmu nabral rychlost a vydal se až k naší bráně. S tím, jak postupoval čas, se hra ale čím dál více uklidňovala a na hráčích obou celků bylo vidět, že nikdo nechce udělat chybu. Pasivita obou týmů vyústila v nerozhodný stav po základní hrací době, a ve Škoda aréně se tak muselo prodlužovat.

V nastaveném čase se k puku dostal Petr Hašek, který se tentokrát ujal role nahrávače. Přesnou přihrávku adresoval Vilému Burianovi, který na nic nečekal, zamířil a svou střelou se postaral o bod navíc z dnešního utkání.

OHLASY TRENÉRŮ

Lukáš Majer - DRACI PARS ŠUMPERK: Hrozně těžké utkání s velmi kvalitním soupeřem. Myslím si, že to klidně může být jeden z největších aspirantů na boje o postup do extraligy. A dnes jsme tomuto týmu vzali bod. Uvidíme pak v konečném zúčtování, zda to bude stačit. Bylo to těžce odpracované utkání. Soupeř už pak byl ve třetí třetině jednoznačně lepší a silnější. My jsme tam měli nějaké nádechy, nicméně myslím si, že to dnes byla spravedlivá dělba bodů. V prodloužení jsme si ještě chtěli vzít oddechový čas, protože jsme byli z toho závěru vyšťavení, ale bohužel tam nebylo přerušení. Nicméně odpracovali jsme to na bod, a takto se na to díváme. Byl to rychlý hokej a jsme rádi, že jsme celých šedesát minut tak kvalitnímu soupeři bruslařsky vzdorovali. Dnes byla opět fantastická atmosféra, za což bych chtěl poděkovat fanouškům z obou stran.

Aleš Totter -LHK Jestřábi Prostějov: Po pauze snad každému týmu trvá než chytí rytmus, takže v tomhle ohledu byl pro nás dnešní zápas poněkud specifický. V první třetině bych řekl, že jsme byli lepší, bohužel jsme ale neproměnili šance. Ve druhé třetině jsme vypadli ze systému. Hráli jsme hokej nahoru dolů, což vyhovovalo domácím a po zásluze jsme tak druhou třetinu prohráli. Nicméně tento tým je mentálně velmi silný a již po několikáté, co jsme po druhé třetině prohrávali, tak jsme dokázali vyrovnat. Dnes to prodloužení bylo výborně sehrané. Bylo to o tom předjet hráče a dát si finální přihrávku. To co nám nešlo při hře 5 na 5, jsme v prodloužení zvládli a díky tomu rozhodli. Derby je vždy specifické a my jsme velmi rádi, že dnes bereme dva body. Nyní se však musíme pořádně připravit na težké utkání se Vsetínem.“

 

TABULKA CHANCE LIGY
PTýmZSB
1. Poruba 18 68:41 39
2. Třebíč 20 53:48 36
3. Přerov 19 48:42 35
4. Litoměřice 20 72:60 33
5. Prostějov 20 54:56 32
6. Jihlava 20 50:53 32
7. Zlín 21 57:49 31
8. Frýdek-Místek 19 53:44 30
9. Vsetín 19 51:42 30
10. Sokolov 19 48:59 26
11. Slavia 20 45:59 24
12. Kolín 19 50:56 22
13. Šumperk 20 56:77 22
14. Pardubice B 20 42:61 19

 

zdroj: www.lhkjestrabi.cz