Říká se, že na Vánoce vedou všechny cesty domů. Vše zatím nasvědčuje tomu, že životní cesta Jana Daniela (61) z Víceměřic jej zavede do vězení. Důvodem není ani tak to, že by se dopustil nějakého zásadního zločinu.

Potíž je v tom, že tento pologramotný otec od rodiny oficiálně nemá kde bydlet. A tak nemá ani kde vykonat případný alternativní trest domácího vězení. Na druhém pólu společnosti stojí bohatý ostravský majitel nemovitosti ve Víceměřicích obývané rodinou Jana Daniela. Právě k němu totiž zcela legálně putují peníze ze sociálních dávek jeho cikánských nájemníků.

 

Jedenašedesátiletý Jan Daniel z Víceměřic poputuje zřejmě za mříže, přestože se nedopustil až tak závažného prohřešku. Potíž je v tom, že tento pologramotný otec od rodiny oficiálně nemá kde bydlet. A tak prakticky ani nemůže kde vykonat případný alternativní trest domácího vězení. Na druhém pólu společnosti stojí bohatý ostravský majitel nemovitosti ve Víceměřicích obývané rodinou Daniela. Právě k němu totiž zcela legálně putují peníze ze sociálních dávek jeho cikánských nájemníků.

I tak se dnes „podniká“... Jednatel ostravské společnosti Comfort reality Jan Migdal je přímo ukázkovým příkladem „úspěšného“ obchodníka s chudobou. Například ve Víceměřicích vlastní polorozpadlý dům, který pronajímá problémové romské rodině Danielů. Nemovitost koupil v dražbě, nové nájemníky našel v sousedních Dobromilicích, kde byl jejich bývalý dům zbořen. Po přestěhování s nimi byly ve Víceměřicích problémy, zejména pak s nepořádkem kolem pronajatého domu. Objekt je v naprosto havarijním stavu, přesto za něj nájemníci platí relativně vysokou činži. To si mohou dovolit jen díky sociálním dávkám, které pobírají. Ty pak končí v Ostravě a následně jsou utraceny například během exotických dovolených.

Dům početné rodiny Danielových v Dobromilicích se dostal do takového stavu, že ohrožoval okolí a musel být zbořen. Rodina se pak přestěhovala do sousedních Víceměřic. „Tu rodinu znám, žijí v opravdu katastrofálních podmínkách. Přesto si mi stěžovali, že platí vysoký nájem,“ potvrdil starosta Víceměřic Eduard Novotný, který některé ze členů rodiny na obci zaměstnával. „Především ze začátku s nimi byly problémy, sousedé si stěžovali hlavně na nepořádek kolem jejich domu. Ani teď to není zrovna ideální. Když ale pracovali pro obec, celkem se s nimi dalo vyjít, co jsem chtěl, to jsem z nich dostal. Úplně jednoduché to ovšem nebylo...,“ konstatoval starosta.

Dům oficiálně patří společnosti Comfort reality ostravského podnikatele Jana Migdala. Právě tam putují peníze, které rodina Danielů pobírá na sociálních dávkách. „Koupil jej v dražbě po jiných romských obyvatelích. Už v té době nebyl vůbec v dobrém stavu a ten se stále zhoršuje. Co se týče nájemníků domu, oficiálně je tam zapsána pouze žena se svými vnoučaty, které má zřejmě v pěstounské péči. Fakticky se však člověk počtu lidí, kteří tam přespávají, nikdy nedopočítá,“ komentoval starosta realitu, která trápí mnohé obce Prostějovska.

Co se týká ostravského podnikatele, toho dle vlastních slov nikdy neviděl. „Pouze jsem slyšel, že podobných nemovitostí i nájemníků má v okolí více. Jedny například ve Vrchoslavicích,“ uzavřel Eduard Novotný.