Rozhodnout o tom, co udělají s peticí, měli v úterý zastupitelé a zastupitelky statutárního města Prostějov. Ta se týkala vzniku parkovacího domu v ulici Újezd. Petenti se báli zhoršení kvality života – více aut, tím pádem většího hluku. Rada navrhla petici nevyhovět.

 

„V důvodové zprávě je dokladováno, že veškeré operace jsou podložené vyjádřeními jak odborů magistrátu, tak úřady. Nemůžeme petici vyhovět,“ potvrdil náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO 2011).

Vznik parkovacího domu vzápětí podpořil i zastupitel za SPD Pavel Dopita. „Na ploše po sodovkárně je asi čtyři sta parkovacích míst. Tam se bude stavět. A parkovací domy jsou jedinou cestou. SPD je podporuje včetně toho na Újezdě,“ prohlásil. Pro dům se vyslovil také zastupitel Tomáš Lázna.

Někteří ale byli proti. „Nesouhlasím s tím, že není možné vyhovět. Hrozí zde snížení kvality života. Třeba zdvousměrněním jednosměrné ulice vedoucí na rondel. Dojde navíc k likvidaci zeleně. Je to také poslední vzdušný prostor v centru města,“ uvedl jeden z opozočních zastupitelů.

Některé podrobnosti pak objasnil na žádost zastupitelů vedoucí odboru investic Petr Brückner. „Vznikne zde 132 parkovacích míst. A zelená střecha. Je to finální, konečná podoba. Navíc tato nová stavba zastíní stávající stavby od ulice Újezd. Ve výsledku se tak kvalita bydlení v lokalitě i zvýší,“ vyjádřil se.

Po delší diskusi došlo na hlasování. Vznik parkovacího domu nakonec podpořilo 25 přítomných.