Silvestrovská noc v Olomouckém kraji z pohledu Policie České republiky proběhla bez významnějších incidentů. Nejvíce výjezdů policisté připsali na konto narušování občanského soužití, porušení zákazů vycházení během silvestrovských oslav zaznamenali pouze ve čtyřech případech.

 

„K nejčastějším výjezdům hlídek Policie ČR došlo kvůli oznámením o narušování občanského soužití, případně fyzického napadení, a to v celkem šestadvaceti případech. U těchto případů vždy hrál svoji roli i vypitý alkohol,“ potvrdil František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Olomouckého kraje pro Územní odbor Prostějov.

Ve dvanácti případech policisté obdrželi oznámení o rušení nočního klidu. „Většinou se situace po příjezdu hlídky uklidnila a přestupky byly řešeny domluvou. V šesti případech šlo o používání zábavné pyrotechniky, ovšem bez zjištěného protiprávního jednání,“ přidal další informace o silvestrovských výjezdech strážců zákona policejní mluvčí.

O tom, že během silvestrovských oslav byly ulice skutečně vylidněné, svědčí i následující údaje. „V souvislosti s vládními nařízeními kvůli epidemii covid-19, tedy zejména s porušením zákazu nočního vycházení, jsme přijali celkem sedm oznámení. Ve čtyřech případech policisté takové porušení také zadokumentovali. Při jejich řešení využili všechny tři možnosti, tedy domluvu, oznámení příslušnému správnímu orgánu i uložení pokuty na místě,“ uvedl František Kořínek s tím, že ve čtyřech případech policisté ještě asistovali při řešení požárů. „Třikrát šlo o požáry kontejnerů na tříděný odpad, jednou se ocitl v plamenech živý plot. Přijali jsme také dvě oznámení o útěku psa vyplašeného pyrotechnikou. Během služby jsme zjistili také jednu podnapilou mladistvou osobu. Po dechové zkoušce s výsledkem 1,4 promile alkoholu byla ošetřena a předána matce,“ uzavřel výčet silvestrovských a novoročních událostí tiskový mluvčí Krajského ředitelství Olomouckého kraje.