Ti asi dostanou pořádného zaracha! Škodu přes jeden milion korun způsobil požár, k němuž došlo v pondělí 28. prosince v bezprostřední blízkosti lázní Slatinice. Jak se Večerníku podařilo zjistit, za požárem dřevěného areálu, kde se pravidelně konaly kulturní akce, pravděpodobně stály místní děti.

 

Hasiči se o požáru areálu dozvěděli v pondělí 28. prosince před 19. hodinou. Ve Slatinicích hořelo několik dřevostaveb i s větší pergolou. Když jednotky dorazily na místo, bylo vše již v plamenech. „Na místě velmi rychle zamezily výraznějšímu rozhoření a šíření ohně do okolí,“ popsal Zdeněk Hošák, tiskový mluvčí HZS Olomouckého kraje. Navzdory tomu plameny celý areál značně poškodily. „Vyhořelé konstrukce bylo nutné odkrýt nebo rozebrat,“ přidal Hošák.

U požáru zasahovaly celkem čtyři jednotky. Kromě profesionálů z Prostějova i dobrovolní hasiči ze Slatinic, Třebčína a Náměště na Hané.

Komplex dřevěných staveb stojících poblíž lázeňského areálu byl vybudován před osmi lety. Kromě infocentra a občerstvení zde stál také sklad a sociální zařízení. Pravidelně se tu konaly menší koncerty či jiné kulturní akce. „Výše způsobené škody přesahuje jeden milion korun,“ prozradil mluvčí krajských jasičů. 

Zapátrali jsme po příčinách tohoto neštěstí. „Pokud se ptáte na pyrotechniku, tak ta za tím zřejmě nestála. S největší pravděpodobností požár vznikl tak, že pergolu někdo zapálil, ačkoliv tedy přímo nechtěl. Prostě si tam hrál někdo, kdo neměl. Od menšího plamínku pak asi chytily lavice a stoly a od nich pak všechno ostatní,“ prozradil Večerníku Michal Kryl, který na obecním úřadu pracuje jako referent. „Měly to být místní děti,“ potvrdil tuto verzi i zdejší starosta Ondřej Mikmek s tím, že přesné příčiny požáru v tuto chvíli oficiálně známy nejsou.

Celou událost stále vyšetřují hasiči i policisté.