Dvanáctikolovou nadstavbu 1. ligy žen ČR 2022/2023 zahájily volejbalistky VK Prostějov B úvodním dvojzápasem skupiny o 1. až 6. místo na hřišti papírově druhého nejsilnějšího celku soutěže. A Hanačky ve Střešovicích znovu potvrdily, že jsou sice trochu nečekaně, ale naprosto oprávněně černým koněm.

Favorizovaný Tatran, jenž před lety několik sezón působil v UNIQA extralize, totiž hned v úvodním vzájemném duelu dokonale zaskočily. Nadmíru dlouhou zahajovací sadu přebojovaly v dramatické koncovce, čímž nabraly vítr do zad a už se neohlížely zpět. Tím pádem se zrodil překvapivě příjemný výsledek 0:3 (-30, -19, -19)!

„Odstartovali jsme s přílišným respektem a špatně, rychle ztráceli 14:5. Tím se však holky paradoxně uklidnily, začaly hrát uvolněně a opravdu výborně. Otočený set z takové ztráty byl pak logicky rozhodující, neboť jsme si věřili, pokračovali kvalitním výkonem až do úplného konce. A soupeře už k ničemu nepustili,“ popisoval trenér prostějovského béčka Zdeněk Sklenář.

Také v odvetě sahal převážně velice mladý hostující kolektiv po bodovém zisku. Tentokrát sice ztratil vstupní část, leč druhou opět dotáhl do vyrovnaného závěru. A byť o kousek nevyšel, tak třetí dějství jasně patřilo vékáčku. Teprve potom pražská mašina zapnula na plné obrátky a vzájemný mač číslo dvě si pohlídala 3:1 (20, 24, -19, 16).

„Během úvodního setu jsme dostali snad osm es, přidali několik nevynucených chyb. Až poté šel náš výkon postupně nahoru, škoda těsně ztracené druhé sady. Závěr si každopádně zkušený Tatran pohlídal s přehledem, přesto je pro nás jedno vítězství na jeho hřišti skvělé. Těžko mohl s něčím takovým někdo předem počítat,“ cenil si Sklenář.

Díky poloviční úspěšnosti na střešovické půdě upevnil mančaft ze srdce Moravy svou čtvrtou pozici v zatímní tabulce. A příště přivítá v klíčových bitvách šestý Rudolfov (sobota 21. ledna od 18.00 hodin a neděle 22. ledna od 10.00 hodin, Národní sportovní centrum PV). „V první lize není žádných ani trochu slabších soupeřů, proto nás určitě čekají další těžké zápasy. Zkusíme z nich vytěžit maximum,“ slíbil kouč rezervy vékáčka. 

 

1. LIGA ŽEN ČR 2022/23

Nadstavbová skupina I o 1. až 6. místo – pořadí po 2. kole: 1. Dobřichovice 25, 2. Jablonec 21, 3. Střešovice 20, 4. VK Prostějov B 12, 5. Žižkov 8, 6. Rudolfov 4.