První prostějovský mokřad začal v těchto dnech vznikat na východě města. V sousedství soutoku Romže a Hloučely by kromě něj mělo vznikat odpočinkové místo plné zeleně. A také možnost kulturního využití, v návrhu se mluví třeba o letním kině.

 

„V minulosti zde protékala meandrující řeka, která byla na konci devatenáctého století narovnána. Mokřad, jenž dostal kvůli připomínajícímu tvaru pracovní název ‚Klobása´, je tak první vlaštovkou obnovy této říční krajiny,“ konstatuje magistrát na facebookovém profilu Rozvíjíme Prostějov.

Okolo mokřadu má vyrůst park. V místě by mělo být možné posedět, dokonce by zde mělo být zázemí pro piknik. Zatím se jedná o malou část území, které chce magistrát postupně nechat zkrášlit. Celkově by mělo pojmout 10 hektarů území. Kromě toho, že se místo stane určitým návratem ke stavu v minulosti, by mělo sloužit i obyvatelům Vrahovic i okolí. A to jako rekreační místo a cíl procházek či vyjížděk. „Park bude doplněn komponovanými výsadbami dřevin (aleje, skupiny, solitéry), zpřístupněn cestami a doplněn trvalkovými záhony a mobiliářem. U vstupu přes lávku z ulice Petra Jilemnického bude vybudováno malé přírodní hřiště s vodním prvkem, třeba Archimédův šroub využívající energie říční vody,“ zmínil magistrát na internetových stránkách www.prostejov.eu.

První část projektu, tedy mokřad s blízkým okolím, by měla být hotová během letošního roku.