Do školy sem kdysi chodili mimo jiné stavitel renesančního zámku ve Velkých Losinách Jan ze Žerotína či humanistický vzdělanec Jan Blahoslav, předchůdce Jana Amose Komenského. Budova někdejší českobratrské školy v Kostelecké ulici v Prostějově je dnes sice kulturní památkou, nicméně její havarijní stav jí mnoho šancí na lepší budoucnost nedává. Zájem o odkup objektu nemá ani stát, ani město. 

 

Město Prostějov obdrželo nabídku od vlastníků pozemků a stavby Bratrské školy na její odkup. Nemovitost je k mání za kupní cenu ve výši stanovené dle znaleckého posudku. Radní však doporučují zastupitelům tuto nabídku současných vlastníků odmítnout. „Nabízený objekt Bratrské školy má hodnotu spočívající zejména v jejím renesančním jádru, zbytcích sgrafitové výzdoby a v původním využití jako sídla prostějovské bratrské školy. Vzhledem k tomu, že tato stavba Bratrské školy není zapsaná v katastru nemovitostí, její současný stav je havarijní, nemá zajištěn volný přístup z veřejného prostranství, není známo její možné budoucí využití pro potřeby města Prostějova a na její rekonstrukci by bylo nutné vynaložit značné finanční prostředky, její odkup do vlastnictví města Prostějova nedoporučujeme,“ uvedla první náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov).

Současní majitelé mají zájem objekt prodat a nabídli ho k převodu do vlastnictví České republiky. O tento objekt však ze strany státu nebyl zájem. Proto se ho rozhodli nabídnout k prodeji do vlastnictví města. V současné době je stavba v havarijním technickém stavu a Národním památkovým ústavem je vedena na seznamu ohrožených nemovitých památek.

Rozhodnutí má padnou na úterním jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějov.