V loňském roce po dlouhých desetiletích opět ožila tradice představující vynášení smrtky. Její vynášení v podobě slaměné figuríny v ženských šatech proběhne i letos a bude to ústřední prvek celého programu tohoto obnoveného rituálu. Hlavní roli budou stejně jako loni hrát děti z Prostějova, ale akce se mohou zúčastnit všichni občané. Pod záštitou Kulturního domu DUHA a folklórního souboru Mánes se uskuteční v úterý 28. března od 13:30 hodin.

Obnovení tradice, která zakončuje zimní období, mělo být na programu už v roce 2020, ale o dva roky vše posunula tehdejší protiepidemická opatření. „Utopení smrtky je takovým oficiálním přivítáním jara a zakončením zimního období. Akce začne opět na náměstí společným krátkým programem. Poté se už vydá na cestu průvod a následně dojde ke vhození figuríny do mlýnského náhonu. Už teď se těším, čím nás letos opět děti z různých škol překvapí,“ prozradila první náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Smrt byla původně vynášena z vesnice za zpěvu obřadních písní, které stejně jako v loňském roce prostějovské děti nahradí řadou poctivě nacvičených básniček a přivítají tak jarní období. Na akci se těší také vedení města, z pochopitelných důvodů budou mít dozor hasiči a městští policisté. 

 

KDY: ÚTERÝ 28. BŘEZNA, 13:30 HODIN

KDE: NÁMĚSTÍ T. G. MASARYKA, PROSTĚJOV

13 vynaseni