Další z regionálních fenoménů skončil! Pečivo se v Němčicích nad Hanou vyrábělo tři desítky let. Ve firmě pracovalo kolem čtyř desítek zaměstnanců. Její prodejny nabízející chleba, rohlíky, zákusky a mnoho dalších pochoutek fungovaly i v Prostějově například u zdejšího muzea či v OC Zlatá brána. Nyní je tomu konec.

Dlouholetý majitel firmu v červnu 2021 prodal, manželé, kteří ji převzali, další provoz nezvládli a zbankrotovali. Zkrachovalou značku Němčické pečivo převzal insolvenční správce, který na majitele podal i trestní oznámení.

Moderní výrobní areál Němčického pečiva řadu let fungoval v Sokolské ulici nedaleko místní sokolovny. V roce 2020 jej na čtyři dny kvůli výskytu hlodavců uzavřela hygiena. To zřejmě předznamenalo zásadnější problémy, s nimiž se tradiční výrobce již nedokázal vypořádat. „Pečivo jsem v Němčicích začal vyrábět v roce 1991, v roce 2000 jsem založil společnost MOPS. Tu jsem v roce 2021 prodal a odešel do důchodu. Už s tím nemám nic společného, mohu říct jen tolik, že mě mrzí, jak to celé dopadlo a že noví majitelé situaci nezvládli,“ vyjádřil se dlouholetý ředitel MOPSu Jan Hrabal.   

Hospodaření Němčického pečiva skončilo v dluzích. Do insolvenčního řízení se přihlásily celkem čtyři desítky věřitelů, celková hodnota přihlášených pohledávek činí něco málo přes 5 milionů korun. Už letos v létě byl zahájen rozprodej majetku, ten však komplikovalo neprůhledné jednání vlastníků zkrachovalé firmy. „Podal jsem trestní oznámení na manžele Rotreklovy pro zpronevěru a nepředání účetnictví,“ uvedl insolvenční správce David Papoušek s tím, že předpokládá, že uspokojení některých věřitelů bude zřejmě velmi nízké, či dokonce nulové.

Nové vlastníky se Večerníku zkontaktovat nepodařilo. O tom, jaké bude využití opuštěné budovy někdejšího pekařství v Němčicích nad Hanou, vás budeme informovat snad v příštím vydání.