Poměrně novým, avšak astronomickou rychlostí se rozvíjejícím oborem na poli zločinu je kyberkriminalita. Policisté každý den zaznamenají několik případů této trestné činnosti. Občany se proto snaží všemi možnými způsoby varovat. Jen v našem okrese uskutečnili hned tři preventivní besedy, a to v Prostějově, Otaslavicích a Doloplazech.

„Celkový zájem o besedy, přestože byly v dostatečném předstihu avizovány, nebyl bohužel nikterak velký. Nástrahy současné doby, které se bez nadsázky dotýkají každého z nás, si přišel vyposlechnout pouze malý zlomek občanů regionu,“ posteskla si Zuzana Slabá, preventistka Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Policisté přitom lidem vysvětlovali, jakou formou je mohou podvodníci oslovit, na co si mají dávat pozor, jakých praktik podvodníci využívají, jak si ověřovat důvěryhodnost informací, případně na co konkrétně podvodníci cílí. „Vše bylo vysvětleno na skutečných případech, kterými se policisté v současné době zabývají,“ prozradila Slabá. „Lidé se totiž mylně domnívají, že se jich tyto podvody netýkají, že oni sami by na něco podobného nikdy nenaletěli. Opak je ale pravdou. V jednu chvíli může dotyčný nechápavě kroutit hlavou, jak někdo naletěl, a ve druhé chvíli on sám může stát u bitcoinmatu a vkládat do něj veškeré svoje úspory,“ doplnila policejní mluvčí.

Podvodníci jsou podle policie opravdu vychytralí a používají k trestné činnosti moderní technologie. Vystupují jako profesionálové ve svém oboru, tudíž podvodníka nejde lehko poznat. Kdyby totiž ano, podvedených by bylo minimum. Oběťmi těchto podvodníků se nestávají zdaleka jen senioři, ale především lidé v produktivním věku. Částky, o které podvodníci prostřednictvím kyberkriminality občany připraví, se přitom pohybují ve statisících korun.

A některé případy jsou neuvěřitelně kuriózní. K takovým patří například případ ženy středního věku, která se na sociální síti seznámila s mužem, jenž tvrdil, že pracuje na ropné plošině v moři u Itálie. Z ženy pak vylákal několik set tisíc, když jí namluvil, že na plošině je porucha a on potřebuje půjčit peníze na nákup náhradních dílů.  

 

Rady, jak nenaletět podvodníkům:

Pokud přemýšlíte, jak zhodnotit své úspory, vybírejte velmi obezřetně, do čeho a s jakými poradci budete investovat. Podvody, ve kterých hrají roli vysoké zisky z investic, jsou velmi propracované a naletět je poměrně snadné. Vše většinou začíná výhodnou nabídkou v podobě internetové reklamy. Podvodníci ochotně nabízejí pomoc s investicemi do kryptoměn, často s příslibem velkého výnosu.

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy a e-maily, ve kterých se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku, a pokud vás popsaným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se obrátit na tísňovou linku Policie České republiky.

Při prodeji zboží na inzertních portálech zpozorněte vždy, když kupující pošle odkaz na přepravní společnost, která by měla kromě platby zajistit i přepravu zboží. Jedná se o podvržené odkazy, a proto do nich nezadávejte údaje ke své platební kartě či internetovému bankovnictví.