Jen těžko každý z nás najde místo, kde stráví v rámci svého domova více času než právě v kuchyni. Je to místo, kde vznikají chutná jídla, ale také skvělé nápady, protože právě v kuchyni se lidé často schází a debatují spolu o tom, co během dne prožili, co zrovna vaří nebo co plánují... Zkrátka v kuchyni se toho děje daleko více. A na to je třeba také myslet, když se rozhodnete pro její modernizaci či výstavbu.

Frekventovaný prostor

Ať už jste kuchařem na špičkové úrovni, či tím, kdo má problémy byť jen s přípravou čaje, tak stejně strávíte v kuchyni podstatnou část svého volného času. Příprava i ohřev jídel zkrátka nějakou dobu trvají. Je to také prostor, kde se většině z nás opravdu dobře povídá, i když jsou na to i jiné místnosti v domácnosti. Kuchyně bývají propojeny s jídelním koutem a často tak u stolu lidé nejen snídají, obědvají a večeří, vykonávají práci z domu, vznikají tam domácí úkoly, hrají se deskové hry, ale i vybalují nákupy, zavařuje a mnohé jiné. Proto je nutné se ve vlastní kuchyni cítit skvěle. Je tedy důležité, aby byla správně uspořádána podle vašich představ a byla útulná. Mějte proto na paměti správné umístění jednotlivých částí, aby se vám v ní do budoucna dobře pracovalo.

Uspořádání   

Základem všech nových nebo rekonstruovaných kuchyní je kvalitně připravený plán a jasně stanovený rozpočet. Vaše představy jsou důležité, ale zásadní jsou vždy finance, které máte k dispozici. Nejde pouze o kuchyňský nábytek, ale počítat musíte i s osvětlením, baterií a často i novými spotřebiči. Každému samozřejmě vyhovuje něco trošku jiného a řídit byste se měli svojí představou. V případě různých změn pak může nastat situace, kdy člověk zmateně pobíhá a něco hledá, což je náročné časově i psychicky.

S uspořádáním následně souvisí i spotřebiče. Ty byste si měli ideálně rozdělit do čtyř hlavních zón. V ní se nachází odkládací, mycí, přípravná a varná. U odkládací / skladovací zóny obecně platí, že čím větší prostor vám vaše nová kuchyňská linka dovolí, tím lépe. Mycí zóna by měla být dobře přístupná a měla by navazovat na varnou zónu. Přípravná zóna je plocha v blízkosti varné zóny, na které budete připravovat veškeré suroviny. A konečně varná zóna sloužící k tepelné úpravě zahrnuje všechny vámi zvolené a preferované spotřebiče. Odsavač par je dnes také samozřejmostí.

Vybrat styl

Když už máte jasno o vhodném místě pro kuchyňskou linku, zvážili jste všechny detaily jako pohodlný přístup, výšku, umístění lednice, trouby a odpadkového koše, nastává ještě otázka, jaký materiál a barvy do kuchyně zvolit. Určitě je dobré myslet na to, aby kuchyň ladila se zbytkem bytu. Daný styl už je ale na každém z nás. Rozhodně by se nemělo šetřit na kvalitě, protože kuchyň bude sloužit opravdu velmi často a dlouho.