Zatím pouze jednou v šestnáctileté historii VK Prostějov se stalo, že klubový A-tým žen nepostoupil do semifinále UNIQA extraligy. Stalo se na sklonku suverénně nejhorší sezóny 2020/21, v níž Hanačky skončily až sedmé po dlouhodobé části a ve čtvrtfinálové sérii vypadly s nemocemi notně oslabeným Olympem Praha.

Naštěstí pro desetinásobné mistryně republiky z předchozích let zůstal právě tento hrubě nevydařený ročník posléze kvůli covidu nedohrán a jeho výsledky anulovány. Načež vékáčko stálo v polovině letošního března před reálnou hrozbou, že úvodní kolo play-off se podruhé v oddílových dějinách stane jeho konečnou.

Po zpackaném finiši nadstavby při špatné aktuální formě nebyla taková varianta vůbec nepravděpodobná, zvlášť když soupeřem byla rivalská a velmi nebezpečná (i nevyzpytatelná) Olomouc. Leč prostějovské lvice se v pravou chvíli zformovaly, zabojovaly a své konkurentky zlepšenými výkony přesvědčivě vymetly z vyřazovacího pavouka.

Samy si tím zajistily patnáctou účast v medailových bitvách elitní české soutěže ze šestnácti pokusů. Teď však narazí na mnohem vyšší herní level, než jaký proti nim stál v případě UP. Rozjeté Královo Pole je momentálně nejsilnějším celkem tuzemska, vždyť zvítězilo ve dvaadvaceti posledních duelech nad soupeři z ČR!

Navíc úřadující mistryně republiky vstupovaly do vzájemné semifinálové konfrontace po dalším nášupu zdravotních problémů, to znamená jen těžko v optimální pohodě. Co se dá s natolik ďábelskou výchozí situací dělat? Kterak přelézt tuto extrémně vysokou překážku sahající zdánlivě do nebe?

Schůdný recept pro svěřenkyně Miroslava Čady vidím jediný – přehnaně neřešit silného soka, nedívat se doleva doprava, ještě víc se kolektivně semknout, maximálně bojovat a prostě jít až na krev. Nic jiného úspěch nepřinese. A byť současný stav věcí zdaleka nevypadá pro VK tak nadějně jako před rokem, obhájkyně trofeje bych rozhodně předem neodepisoval. Ačkoliv oprávněným favoritem je brněnské „kápéčko“.