Na extrémně těžké soupeře narazí v základní skupině Davis Cupu tenisté České republiky. Los rozhodl o tom, že ve skupině C budou hrát proti Srbsku a Španělsku. Posledním soupeřem bude Jižní Korea. Do play-off postoupí první dva týmy tabulky. První fáze soutěže se bude hrát od 12. do 17. září ve Valencii.

„Los se s námi nemazlil. Horší to být ani nemohlo. Srbsko s Djokovičem a Španělsko s Alcarazem jsou nejsilnější týmy, tak to prostě je. Ale nikdo dnes neví, jak budou sestavy vypadat za půl roku po US Open. Pojedeme se porvat, překvapivých výsledků jsme už v Davis Cupu zažili hodně,“ komentoval los kapitán národního výběru Jaroslav Navrátil.

Přes sílu protivníků neztrácí víru na úspěch prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

„Předně je skvělé, že český mužský tenis je mezi šestnácti nejlepšími týmy světa. Jirka Lehečka může dnes porazit každého a Tomáš Macháč při dobré konstelaci také. Pokusíme se všechny překvapit,“ přeje si Kaderka a se šéfem svazu souhlasí také Navrátil. „Lehečka hraje velice dobře, Macháč teď měl i kvůli nemoci trošku problémy, ale to se srovná. Věřím, že se jeho výsledky zlepší, že bude mít více odehraných zápasů a že se budou zlepšovat i další kluci. Pak bychom měli šanci překvapit,“ míní kapitán týmu.

Největším favoritem skupiny budou domácí Španělé, kteří mají ve svých řadách světovou jedničku Carlose Alcaraze, dvaadvacetinásobného grandslamového šampiona Rafaela Nadala a další skvělé hráče Pabla Carreňa Bustu nebo Roberta Bautistu Aguta. Za Srbsko by mohl nastoupit dlouholetý první hráč žebříčku Novak Djokovič, druhým nejlepším srbským tenistou je Miomir Kecmanovič. Jihokorejci jsou ze skupiny C papírově nejslabší, jejich největší hvězdou je Soon-woo Kwon, hráč první světové stovky. „Kluci už v kvalifikaci v Portugalsku předvedli, že jsme na vzestupu. Teď si to pojedeme užít a uděláme všechno pro to, abychom byli úspěšní. Zkušenosti, které si přinesou z Valencie, jim pomůžou do budoucna,“ tvrdí Navrátil. (lv)

 

LOS DAVIS CUPU 2023

Skupina A (Boloňa): Kanada, Itálie, Švédsko, Chile

Skupina B (Manchester): Austrálie, Velká Británie, Francie, Švýcarsko

Skupina C (Valencie): Španělsko, Srbsko, Česká republika, Jižní Korea

Skupina D (Chorvatsko, město bude určeno): Chorvatsko, Nizozemsko, Spojené státy, Finsko