Anglický týden má na programu FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA. Druhá nejvyšší tuzemská fotbalová soutěž zapíše již 23. a 24. kolo. A co eskáčko zřejmě už s novým trenérem? Nejprve se ve středu od 17.00 hodin utká Prostějov na vlastním trávníku s Vyškovem. Nedělní dopoledne bude pak patřit venkovnímu zápasu s rezervou pražské Sparty, která má domácí prostředí pro letošní sezónu na stadionu žižkovské Viktorie. Zápas začne 23. dubna v 10:30 hodin.

Vyškov je pro eskáčko neoblíbeným týmem. Zvláště pak drnovický stadion prostějovským hráčům nesedí, v posledních dvou duelech zde vždy dostali čtyři branky. Ať už se dařilo Vyškovu jakkolvi. Nyní celek z Jihomoravského kraje prožívá menší útlum. Z prvních pěti zápasů vyhrál tým jediný, paradoxně nad Líšní, která patří mezi nejtěžší soupeře. Karviné, Dukle Praha a Táborsku naopak tým nevstřelil jediný gól. Naposledy ale v infarktové koncovce otočili domácí duel proti Třinci a po brankách v poslední minutě a nastavení slavili druhou výhru v jarní části F:NL. Vyškov se tak nadále počítá mezi nejlepší týmy probíhajícího ročníku. Zatímco v sezóně 2021/2022 mužstvo v roli nováčka ligy muselo zachraňovat druholigovou příslušnost, nyní je v řadě zápasů mírným favoritem. Pomáhá tomu jak číselně mírně nadprůměrná obrana, tak i fungující útok, který patří k těm produktivnějším. Ostatně mezi nejlepšími střelci soutěže se nachází hned dva z Vyškova: Bienvenue Kanakimana a Ondřej Vintr. V týmu najdeme i řadu stálic, třeba Davida Jambora nebo už zmiňovaného Ondřeje Vintra. Zajímavostí je, že se v klubu protočilo v sezóně hned dvanáct hráčů s cizím státním občanstvím, nechyběli plejeři z Francie, ale také z Gambie či Jižního Súdánu. Jak dopadne derby na stadionu SCM Za Místním nádražím v Prostějově poznáme ve středečním podvečeru.

Druhým soupeřem v týdnu bude Sparta Praha „B“. I výběr z akademie na Strahově, stejně jako Vyškov, působí v soutěži druhým rokem. Zde se ale věci vyvíjejí opačně. Zatímco Vyškovu se loni dařilo méně a v nynější sezóně více, Sparta po loňském pátém místě zůstává za očekáváním. Tým byl dokonce zkraje jara mezi úplně nejhoršími celky. Pomohla mu ale výhra nad Táborskem, která při vyrovnanosti tabulky znamenala posun nahoru. Zlepšenou formu potvrdila rezerva letenského klubu v nedělním dopoledni, kdy přišla o výhru nad exprvoligovou Karvinou až v nastaveném čase. I bod ale tým kouče Janouška udržel v klidnějších patrech, byť ony rozestupy jsou stále hodně titěrné.

Také Sparta Praha „B“ patří mezi soupeři Prostějova k těm méně oblíbeným, dosud s tímto celkem zapsalo eskáčko v posledních dvou sezónách bilanci jedné výhry a dvou proher a skóre 1:6, naposledy prohrálo 0:2. Otázkou bude, kolik posil  „A“-týmu bdue moci rezerva nyní využít, ale vzhledem k programu Sparty „A“ se dá očekávat, že minimálně jména jako Karabec, Daněk, Vorel, Vydra, Kamenović či další, se proti Prostějovu objeví. Nejvíce toho za „béčko“ odehrál teprve dvacetiletý Daniel Kaštánek, aktuálně kapitán týmu. O nejvíce branek, a sice pět, se postaral Petr Pudhorocký, který už ale svírá prvoligové zkušenosti za Hradec Králové. Zajímavostí je, že Sparta „B“ trvale patří k týmům s nejnižším počtem vstřelených branek. Tak snad se nerozstřílí zrovna v nedělním dopoledni.  

 

16 sk pozvanka