Město Prostějov, město plné nových bytů. Na jednu stranu by se to dalo uznat jako pravda. Nové bytové domy donedávna vznikaly v Krasické ulici, další pak čerstvě vyrostly za nemocnicí nebo v ulici Okružní. Zde se aktuálně staví nejvíce v Prostějově.

Na první pohled to tedy může působit, že v Prostějově je poměrně snadno dostupné bydlení. A město v tom směru dělá maximum. Není to ovšem tak. Vznikají totiž byty soukromých developerů, které taky následně v soukromých rukou zůstávají. Vznik bytů, které následně vlastní a pronajímá město, je spíše výjimkou. Přitom, v těchto bytech by mohlo přeci jen ulevit trochu na nájemném a zároveň by mělo město vliv na to, koho si do bytů stěhuje.

Problém ale je i v tom, že magistrát příliš nedokáže prezentovat to, jaké byty i jiné prostory může aktuálně nabídnout. Musíte někdy docela složitě pátrat po tom, co je vůbec k mání. Přitom na webu města by se mělo dát najít relativně snadno, jaké prostory město nabízí a za jakých podmínek. Je to ostatně v zájmu jak úřadu jako takového, tak všech občanů: brzy obsazené městské prostory znamenají mimo jiné více peněz v městské kase. A tedy buď opravenější městský majetek – magistrát nechává z peněz získaných na nájmech třeba rekonstruovat – nebo více peněz na investice.

Město zkrátka zatím plně nevyužívá možností, které má. A je to škoda. Tratí jak magistrát, tak jeho (i potenciální) obyvatelé.