Tak už to mají skoro za sebou. Zima skončila a k závěru se chýlí i letošní sezóna „ledových“ plavců a plavkyň z klubu DZP Haná Prostějov. Dva z celkem sedmadvaceti závodů organizovali sami „Hanáci“. První z nich proběhl loni v listopadu na plumlovské přehradě a ten druhý aprílovou sobotu 1. dubna v čisté vodě pískovny Zářičí nedaleko

Chropyně.

Do vody o luxusní teplotě 8 stupňů Celsia se vrhlo celkem 117 registrovaných plavců a plavkyň z celé ČR a také 9 neregistrovaných nadšenců zdravého životního stylu. Na ty čekalo „pouhých“ 100 metrů, nicméně právě během nich došlo i k poměrně dramatické události. „Jedna z plavkyň již nemohla, a tak pro ni žena čekající na závod na 1 kilometr skočila a pomohla jí na břeh. Za to pak obdržela cenu Fair play,“ popsala Alena Učňová.

Zkušenější závodníci a závodnice se postupně utkali na tratích 250, 500, 750 a 1 000 metrů.

Ve vodě se tentokrát opět představila i předsedkyně DZP Haná Dana Zbořilová, která na trati 500 metrů obsadila výborné druhé místo.

Nejstarším mužským účastníkem se stal Andrej Dzuba, který rovněž závodí za pořádající DZP Haná, přičemž letos oslaví své jednaosmdesátileté narozeniny. „Do studené vody se má chodit jako pro brambory do sklepa. Člověk by o tom neměl moc přemýšlet,“ prozradil svůj recept muž, který se otužuje již téměř 50 let a v minulosti vynikl zejména jako výborný běžec na delší vzdálenosti.

Celkově se dá říci, že 37 aktivním plavcům prostějovského klubu se sezóna nadmíru vydařila. Ostatně v Zářičí pouze potvrdili své třetí místo v celorepublikovém srovnání, když více bodů nasbíraly pouze početně výrazně silněji zastoupené týmy Prahy a Brna. Vše se definitivně uzavře příští týden závodem v Nové Pace, kde rovněž proběhne vyhlášení těch nejlepších.