Hala prostějovského Sportcentra a její okolí v Olympijské ulici ožily ve čtvrtek velkým soutěžním kláním žáků šestých tříd v nejrůznějších znalostech a dovednostech. Letos se už 19. ročníku soutěže „O pohár zdravého města“ zúčastnilo 17 čtyřčlenných družstev z osmi prostějovských škol.

Pozdravit je přišli náměstek primátora pro oblast školství a sportu Miloš Sklenka, náměstek primátora Jiří Rozehnal a náměstkyně primátora pro oblast sociální a politička Zdravého města Marcela Župková.

Děti musely projít osm stanovišť a co nejlépe splnit šestnáct úkolů. „Šlo například o poznávání rostlin a živočichů, celomotorický test, první pomoc, jízdu zručnosti na jízdním kole, test obratnosti, zasažení cíle proudem vody a další,“ prozradila mluvčí prostějovských strážníků, kteří se na organizování akce podíleli, Tereza Greplová a dodala: „Nechyběly ani různé hádanky, křížovky, všeobecné vědomostní testy týkající se právního vědomí, drogové tematiky, požárních a dopravních předpisů a dalších. V průběhu soutěže byly u dětí prověřeny všeobecné znalosti, dovednosti, šikovnost, ale i fyzická zdatnost.“

Spolu s městskou policií akci pořádali hasiči, střední zdravotnická škola, záchranná služba, ČSOP Iris, Kontaktní centrum v Prostějově, Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Prostějově, Sportcentrum a Policie ČR. V závěru si děti odnesly zasloužené odměny, které si převzaly z rukou ředitele Městské policie Prostějov PhDr. Libora Šebestíka.

Vítězem letošního ročníku byli žádci ze 6. A ZŠ J. Železného, druzí byli žáci 6. B ZŠ v ul. Melantrichova a na třetím místě se umístilo družstvo 6. A ZŠ v ul. Majakovského.

Nejlepší družstvo ze všech získalo jako hlavní cenu pohár a poukaz na vyhlídkový let sportovním letadlem, věnovaný AEROKLUBEM Josefa Františka. Družstva na prvních třech místech obdržela diplomy, medaile a věcné ceny. Za účast v soutěži pak dostaly všechny děti tašku se sladkostmi. „Stejně jako v minulých ročnících, ani tentokrát nikdo neodešel s prázdnou,“ dodala na závěr Greplová.  

 

Kompletní výsledky XIX. ročník O POHÁR ZDRAVÉHO MĚSTA

1. ZŠ J. Železného, třída 6. A                       839 bodů

2. ZŠ Melantrichova, třída 6. B        836 bodů

3. ZŠ Majakovského, třída 6. A        823bodů

4. ZŠ Dr. Horáka, třída 6. A              806 bodů

5. ZŠ E. Valenty, třída 6. A                799 bodů

6. RG a ZŠ Otto Wichterleho, třída 6. B       789 bodů

7. RG a ZŠ Otto Wichterleho, třída 6. A       780 bodů

8. ZŠ E. Valenty, třída 6. C                761 bodů

9. ZŠ Melantrichova, třída 6. A         759 bodů

10. ZŠ Dr. Horáka, třída 6. B              757 bodů

11. ZŠ v ul. Valenty, třída 6. B           748 bodů

12. ZŠ J. Železného, třída 6. B            741 bodů

13. ZŠ v ul. Kollárova, třída 6.A          736 bodů

14. ZŠ J. Železného, třída 6. C            732 bodů

15. ZŠ Palackého, třída 6. C               731 bodů

16. ZŠ Palackého, třída 6. A               720 bodů

17. ZŠ Palackého, třída 6. B               687 bodů