Jsme lidé učenliví a brzy jsme si osvojili používání nejrůznější techniky, bez které se spousta z nás už jen těžko obejde. S dobou jde navíc všechno také rychle dopředu a vidět je to na celé řadě technologií. Stačí zmínit telefony. Je to jen pár dnů od chvíle, kdy jsme si připomínali kulaté padesáté výročí od prvního hovoru z přenosného telefonu. Tehdy to byla cihla, na kterou jste potřebovali kamaráda. Postupem času se z ní ale stával drobný přístroj, který usnadnil komunikaci každému z nás. V současné době je však trend úplně opačný, z menších typů se přechází na větší.

Do toho přibyly počítače, tablety a další komponenty. Všechny tyto věci slouží nejen pro naši zábavu, ale už ani v práci se bez nich často neobejdeme. Jejich progres je stále větší, vývoj jde mílovými kroky vpřed. Starší generace s vymoženostmi doby někdy zápasí, naopak ti nejmenší je ovládají víc než cokoliv jiného. Tyto stroje nabízejí nejen surfování po internetu, ale i řadu vychytávek ulehčujících práci.

Zároveň bychom ale neměli zapomenout ani na to, že tyto umělé inteligence jsou dobrým sluhou, ovšem zlým pánem. Za poslední dva roky přibyla celá řada problémů a potíží, jež trápí řadu uživatelů. Ať už se jedná o různá uniklá data, ale i podvody, protože s těmi se teď roztrhl pytel. Už dříve se vyskytovaly různé způsoby, jak se někomu nabourat do cizího účtu v rámci sociálních a z něj si pak vytáhnout řadu informací.

Dnes už je doba daleko sofistikovanější a hackeři se umí přizpůsobit moderním trendům. Nechybí tak řada různých vychytávek, u kterých si i ti obezřetnější musí dávat velký pozor, aby nenaletěli. Jednat se může o různé záminky podvodníků na sociálních sítích až po údaje do bankovnictví, jež zadá člověk domněle své bance, ale nevšimne si odlišného webu. Nevyvíjí se tak jen technologie, ale i problémy s nimi.

A je nutné si přiznat, že naše závislost je stále větší a větší. Dříve to byl hlavně komunikační prostředek v případě nouze. Dnes už se bez telefonu téměř nehneme z místa a řada z nás do něj dokáže doslova zírat celé hodiny. I když si můžeme myslet, že nikdo o našich krocích na těchto zařízeních neví, tak vězte, že tomu je zcela opačně. Machři na IT si o vás podle těchto informací zjistí cokoliv.

Stále hlasitěji se tak mluví o tom, že vývoj umělé inteligence je nutné zpomalit, protože by nás mohla brzy pohltit. A s tímto názorem nejde než souhlasit. Možná že už včera bylo pozdě. Vše se ale stále odvíjí od nás a občas by nebylo od věci si vzpomenout na to, jaké to bylo, když ještě platila ústní domluva bez dalších patnácti potvrzovacích zpráv nebo telefonátů. Taky to šlo a možná ještě lépe.