Loňský rok přinesl mnoha jednotlivcům i společnostem výrazně dražší fungování. Zejména kvůli cenám energie. Své zažilo i město Prostějov. Vedení magistrátu proto v srpnu 2022 oznámilo, že vypomůže s dražšími energiemi těm, kteří budou mít kvůli zvyšování cen výrazné problémy. Pomoc přišla po zhruba čtvrt roce a STÍN MINULOSTI se alespoň na čas vypařil.

Prostějovský magistrát už v minulosti subjektům i občanům finanční částkou pomohl. Tehdy to bylo v době koronaviru, kdy opakovaně zaslal peníze živnostníkům a majitelům menších prostějovských provozoven. V případě podpory spolků nebo i fyzických osob, jednotlivců však tehdy vedení města uvedlo, že bude třeba nejprve vymyslet, podle jakého klíče by město mělo podporovat. A které skupiny obyvatel či organizace budou do programu zařazeny. Už v srpnu loňského roku nicméně primátor uvedl, že půjde o částku pěti milionů korun, jež rada pro tento účel vyčlenila.

Magistrát nakonec nechal organizace, aby se samy o peníze přihlásily. Pomoci mohly třeba v sociální oblasti, dále v oblasti kulturní. Jednotlivé spolky mohly žádat formou žádostí o dotace. „Na radě města jsme se před časem dohodli na pomoci organizacím, které si zažádají o dotaci na provoz do konce března letošního roku a zjistí tak, že mají problém s navýšenými cenami energií,“ konstatovala v uplynulém týdnu náměstkyně primátora Milada Sokolová. „V takovém případě si organizace mohla požádat o další dotaci. A to ať se jedná o organizaci kulturní, sociální nebo sportovní,“ poznamenala.

Tato dotace už by nemohla být použita třeba na nájemné prostor, které bylo navýšené majitelem těchto prostor v důsledku zvýšených cen energií.