Něco přines a něco si zase můžeš odnést. Přesně tak by se dal v krátkosti vystihnout smysl akce swap, která se v prostějovském Kulturním klubu DUHA už pomalu stává tradicí. Uplynulou neděli 21. května se to na návštěvnosti i počtu věcí jednoznačně projevilo. O případnou výměnu šatníku, bižuterie, ale i třeba knih byl mezi spoluobčany skutečně zájem. A to až takový, že akce, při níž můžete přinést věci, které už nepotřebujete, ale stále mohou někomu posloužit, zaznamenala rekordní účast. „Je vidět, že už jde o zavedenou akci, kdy s každým bazárkem narůstá počet jak těch, kteří něco přinesou, tak těch, kteří si přijdou něco vybrat,“ mnula si ruce spokojeností Milada Sokolová, první náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov.

Akce v letošním roce proběhla už podruhé. Prvním termínem byl leden a nyní se o čtyři měsíce později konalo další díl. Hlavním artiklem výměn bylo opět oblečení, kterého se sešlo velké množství, takže měli návštěvníci z čeho vybírat. Většina z nich s sebou navíc přinesla další kousky ze svého šatníku, zaplněné věšáky se doslova prohýbaly. „Jsem tu už podruhé. Ve skříni jsem znovu objevila věci, které už těžko využiji. Ani chvíli jsem neváhala, zkusím jim dát nový život. Na oplátku jsem sháněla halenku, která by se dala přes léto využívat. Mám radost, našla jsem přesně to, co jsem si představovala a v co jsem doufala,“ byla spokojená Martina Neumannová, jež se dál se probírala ošacením.

Ne všichni ale toužili po výměně, někteří se rozhodli oblečení jen darovat. „My toho máme doma až moc, proto jsme tak jen donesli nějaké kalhoty, trička i mikiny. Určitě je to lepší než nepoužité oblečení vyhodit. Zde si najde nového majitele, případně pomůže potřebným, což je výborná myšlenka,“ uvedla Dana Horáková, proč se právě takto doma rozhodli.

Kromě řady předmětů na výměnu od oblečení přes boty, bižuterii, hračky až po knihy nechyběla na akci velmi dobrá nálada umocněná drobným občerstvením. Jedinými mírně netrpělivými, kteří si „nakupování“ až tak neužívali, byli někteří manželé či partneři, tedy mužský doprovod. I zde se potvrdil jeden z rozdílů mezi tím, jak chtějí trávit volný čas ženy a muži. Ti na své drahé polovičky už dost netrpělivě čekali vedle kulturního sálu. Situaci ale brali s humorem.

„Velmi mě potěšila účast na nedělním SWAP bazárku. Postupně si nachází cestu k více lidem, kteří vědí, že na této akci mohou dát svým věcem ještě druhou šanci, když je sami nevyužijí, zároveň si doplní šatník či cokoliv dalšího o to, co jim zrovna schází. Věci tak nekončí v koši, ale u dalšího majitele. Výměna a darování splnily svůj účel. Nechyběla dobrá nálada, proto věřím, že akce nabyla zdaleka poslední svého druhu,“ doplnila první náměstkyně primátora Milada Sokolová s tím, že SWAP bazárek už se tentokrát dokonce musel konat ve dvou místnostech kulturního domu Duha, protože do jediného sálu by se všichni už nevešli. „Stále pestřejší je i sortiment věci, které lidé nabízejí k výměně. Už zdaleka nejde jen o dětské a dámské oblečení. Každý zde dnes mohl najít i třeba pánské oděvy, knihy, boty, hračky nebo květiny. Velmi děkuji týmu Duhy, který celou akci organizačně zajistil a popasoval se bezvadně i s rekordní návštěvou,“ přidala Sokolová, která tradici SWAP bazárku v Prostějově před pár lety rozjela.