Pořádný šok prý zažila teprve sedmnáctiletá smečařka či univerzálka VK Prostějov (hostující na Hané z Dukly Liberec) Josefína Smolková poté, co se dozvěděla o své premiérové nominaci do reprezentace žen České republiky. Na žádné velké přemítání však neměla moc času, neboť brzy nastoupila do prvního tréninkového kempu v Táboře.

„Byla jsem překvapená, ale jsem moc ráda, že si mě trenéři vybrali, chtějí se mnou pracovat a vidí ve mně potenciál. Na Giannise Athanasopoulose jsem si ještě nezvykla, ale líbí se mi, že s námi hodně komunikuje, ptá se, jak jsme vnímaly trénink. Líbí se mi, že se zajímá o naše pocity. Každý den vyplňujeme do tabulky, jak se cítíme. V týmu jsem úplně poprvé, takže si trenéři nejprve prohlédnou, jak hraju a jaký je můj přístup. Pak uvidíme, jestli zůstanu v nominaci na další části sezóny,“ okomentovala Pepča svůj vstup na elitní národní scénu.

Neskrývá přitom určitou trému, poměrně logickou. „Jsem tady moc ráda, ale pořád je to stresující. Přece jen jsem tu úplně nová, nejmladší a taky trochu stydlivá. Ale snažím se rozkoukat. Všechny holky se ke mně chovají hezky. Rozhodně nemám s nikým z kolektivu nejmenší problém,“ ujišťovala reprezentační benjamínka.

Vedle volejbalu musí současně myslet i na studium. „Aktuálně jsem ve druhém ročníku střední školy. S trénováním to zatím zvládám, blíží se ale konec pololetí a nejméně dva týdny teď budu chybět. Takže musím školu dohánět, což možná bude docela peklo,“ smála se mladší ze sester Smolkových s určitými obavami.