Oproti dřívějším zvyklostem schvalovali v úterý zastupitelé seznam hned osmi jmen osobností, kterým budou předány prestižní Ceny města Prostějova. Jde o navýšení počtu oceněných, v předešlých letech nikdy nepřesáhl šest držitelů cen. Až na jednu výjimku proběhl schvalovací proces bez problémů.

Pro osm držitelů Cen města Prostějova se nakonec hlasováním vyslovilo šestadvacet zastupitelů, sedm z nich se hlasování zdrželo. „Když jsem si v návrhu oceněných přečetl na seznamu jméno pana Hanáka, zarazilo mě to. Samozřejmě chápu jeho zásluhu o městskou hromadnou dopravu v Prostějově, ale jinak mi přijde jako kontroverzní osobnost. Mimo jiné se například chlubil falešným titulem z Oxfordu nebo prohlašoval, že by se měly mlátit děti protestující proti změnám klimatu. Z těchto důvodů je pro mě jméno Jaroslava Hanáka nehlasovatelné,“ ozval se s jedinou kritickou připomínkou k seznamu oceněných opoziční zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!).

Hlasování ale proběhlo hladce a všichni laureáti byli schváleni.

 

Schválení držitelé Cen města Prostějova za rok 2022

RNDr. Ivana Hájková

Dlouholetá členka pedagogického sboru Gymnázia Jiřího Wolkera, vítězka soutěže Zlatý Amos – nejoblíbenější učitelka v ČR.

 

Ing. Jaroslav Hanák

Předseda představenstva a prezident dopravní společnosti FTL-First Transport Lines, bývalý dlouholetý prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, držitel mnoha tuzemských a zahraničních ocenění.

 

Mgr. Ivana Hemerková in memoriam

Dlouholetá politička, prostějovská zastupitelka, radní, náměstkyně a ředitelka Střední zdravotnické školy v Prostějově získala ocenění za zásluhy za rozvoj města.

 

Ing. Ján Mokoš

Bývalý primátor města Vysoké Tatry obdrží Cenu města Prostějova za prohloubení spolupráce a aktivní účast při akcích partnerských měst Vysoké Tatry a Prostějov.

 

PhDr. František Štuřík in memoriam

Významný překladatel a středoškolský profesor klasického gymnázia (nyní Gymnázium Jiřího Wolkera), vyučoval latinu, řečtinu, filosofii, němčinu i ruštinu.

 

Jaroslav Trubač

Designér brýlí, který v Prostějově působil jako produktový a průmyslový designér například pro Galu Prostějov. Podílel se na výstavě probíhající v Městské galerii Prostějov „Brejle a okuliare – design brýlí v Československu“.

 

Ladislav Županič

Známý prostějovský rodák je skvělým hercem, dabérem i muzikálovým zpěvákem. Je držitelem Ceny Thálie z roku 2016 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství.

 

Milan Čečman

Významná osobnost atletiky a předseda Atletického klubu Prostějov.