Už příští čtvrtek 27. června se na stadionu v Ostravě-Vítkovicích představí atletická špička. Díky skvělému obsazení bude v ohrožení celá řada rekordů. Na atletickou Zlatou tretru dorazí například dvojnásobný olympijský šampion a úřadující mistr světa ve vrhu koulí Ryan Crouser. A manažer mítinku Alfonz Juck doufá, že by Američan mohl v Ostravě atakovat svůj světový rekord!

V ohrožení by mohl být i rekord mítinku na 400 metrů 49,99 sekundy, který už před čtyřiceti lety zaběhla Táňa Kocembová. Letitý čas by se mohl otřásat díky Marileidy Paulinové z Dominikánské republiky, která je úřadující mistryní světa a stříbrnou olympijskou medailistkou z Tokia. „O Ostravě mám jen samé pozitivní zprávy o publiku a rychlé dráze. Bude pro mě ctí pokoušet se překonat jeden z nejstarších rekordů mítinku,“ vzkázala Paulinová.

Crouser je výkonem 22,43 metru z roku 2020 rekordmanem ostravského mítinku. Jeho dva roky starý světový rekord má hodnotu 23,37. „Má skvělou formu. Změnil taktiku, aby mohl házet ještě dál. Jediný na planetě hází za 23 metrů a říká, že by mohl hodit i přes 24 metrů. Na Tretře by mohl atakovat vlastní světový rekord,“ řekl Juck.

V koulařské soutěži se představí také český rekordman Tomáš Staněk. „Letos jsem ve skvělé formě. A i když to bude velmi těžké, jsem připraven bojovat o nejvyšší příčky a pokoření 22 metrů by byla před bouřlivým ostravským publikem skvělá třešnička,“ přeje si český silák.

Velká očekávání mají pořadatelé také od více než dvoumetrového diskaře Kristjana Čeha, jenž loni nevyhrál jen dva z jednadvaceti závodů, na nichž startoval. Úřadující světový šampion má sedm hodů za 70 metrů. „Na Ostravu se těším a věřím, že se mi podaří dlouhé hody,“ věří čtyřiadvacetiletý Slovinec.

Největší hvězdou letošního ročníku bude tyčkař Armand Duplantis. „Chceme pokračovat v tradici, že nejlepší atleti světa jezdí do Ostravy. Předtím to byl Usain Bolt, teď Duplantis,“ poznamenal Juck.

Na Zlatou tretru je nyní prodáno téměř sedm tisíc vstupenek. Lístky na hlavní tribunu na tento mítink zlaté kategorie Kontinentální tour stojí 1000 a 1500 korun, na vedlejší ochozy jsou za symbolických 50 korun. Stále se dají zakoupit v předprodeji či přes síť ticket(lv)