V minulém i v tomto roce nohejbalisté TJ Sokol I Prostějov vyhráli základní část 1. ligy družstev mužů ČR 2023. V obou případech dost těsně a po velkém boji s jedním tuze silným konkurentem. Přesto je mezi loňskem a letoškem několik zásadních rozdílů, které slibují, že tentokrát by vytoužený postup do extraligy opravdu mohl vyjít.

Před sezónou 2022 hanácký tým posílil někdejší mistr světa a mnohonásobný republikový šampión Martin Müller, spolu s ním přišel jeho rovněž kvalitní parťák Petr Zemánek. Takhle vyztužený mančaft Sokola I se posunul na vyšší herní level a celou dlouhodobou fázi prvoligové soutěže vedl, až o fous (přesto naprosto zaslouženě) uhájil před Českým Brodem prvenství, tím nejvýhodnější výchozí pozici pro play off.
Právě ve vyřazovacích bitvách, jež teprve o všem rozhodují, se však leccos pokazilo. V první řadě zdravotní stav vinou zranění několika klíčových opor, ale nejen ten. Navíc se přidala určitá nedisciplinovanost jiných hráčů vycházející z jejich lidsky komplikovaných osobností, aby na kombinaci tohoto faktoru s nabobtnalou marodkou favorit doplatil. Jak semifinálovým vyřazením s Modřicemi B, tak následným neúspěchem v extraligové kvalifikaci proti Plazům.
Důležité je, že se prostějovští nohejbalisté z tohoto selhání poučili. Müller se Zemánkem zůstali, k nim trenér Richard Beneš přivedl další výborné akvizice Jana Pavelku + Jana Šlézara. A jakmile zkraje aktuálního ročníku 1. ligy přišel další disciplinární úlet jednoho nejmenovaného plejera, byl tentokrát vyřešen razantně - vyřazením z kádru. Což pročistilo vnitřní atmosféru, přispělo k vylepšení vztahů a vrátilo do kolektivu některé jeho dřívější členy.
Špičková základní sestava Müller, Zemánek, Pavelka, Šlézar, Lukáš Pírek, Tomáš Roba s dalšími schopnými borci na střídání pak plných dvanáct kol vítězně a většinou zcela suverénně válcovala zbytek druhé nejvyšší české soutěže. Až měla bez jediného ztraceného bodu s předstihem jistou první příčku, byť hlavně Holice byly skutečně tvrdým ořechem k rozlousknutí. Přesto se úvodní dílčí díl znovu povedlo parádní jízdou splnit.
Teprve na sklonku základní části nastaly trable, stejně jako loni se zdravím. Nicméně je značnou výhodou, že tyhle potíže se letos dostavily v mnohem příznivější dobu, když vlastně už o nic podstatného nešlo. Benešovi svěřenci sice přišli o rekordní zápis v podobě samých výher v celé dlouhodobé fázi, ale do play off opět vstoupí z nejvyššího postu a před jeho propuknutím mají dostatek času na uzdravení.
Kromě toho v srpnu vynechají před rokem osudné mistrovství republiky singlistů a dají si pozor také na dobrou společnou přípravu, aby vyladili formu na semifinále, potažmo finále. Tohle vše dohromady jim dává o poznání větší šanci splnit si sen o průniku mezi tuzemskou elitu. Budou potřebovat vlastně jen dvě věci: nedělat žádné blbosti a nemít smůlu!