Největší turnaj v malé kopané na území prostějovského regionu se v posledních třech letech odehrává v Otaslavicích a letos se při osmém ročníku tento scénář opakoval. Ve velmi nabité konkurenci se dostat vůbec mezi osm postupujících nebylo snadné a družstva proto musela bojovat od začátku do konce. V průběhu odpoledne pak následovalo play-off, jež nejlépe zvládli hráči Dobrochova, kteří tak svou premiérovou účast přetavili v prémiový triumf. Po turnaji ale odcházeli spokojeně na pochutiny do místní sokolovny všichni. Večerník, jakožto mediální partner, u toho nechyběl.

Areál místní sokolovny se začal plnit už po půl deváté, kdy dorazili první hráči. Po deváté už bylo všude kolem i v šatnách plno. Po sepsání všech soupisek přišlo na řadu slavnostní zahájení, v němž organizátoři prozradili, že oproti minulým ročníkům jsou všechna tři hřiště o dva metry širší. Další novinkou byly přerušované čáry, které oddělovaly vzdálenost pro diváky.

 ZÁKLADNÍ SKUPINY

Stejně jako v minulých letech se ale ani letos nezměnil herní systém. Hrálo se dva poločasy po deseti minutách ve třech skupinách po pěti týmech systémem každý s každým. Pro postup do čtvrtfinále potřebovaly celky skončit na prvních dvou místech, případně doufat, že jsou mezi dvojící lepších na třetích příčkách.

V „áčku“ byl hlavním favoritem obhájce vítězství Chop pot a svou úlohu potvrdil, když získal plný počet bodů. S nejlepším skóre získal i první pozici do nasazení k následnému play-off. Druhé místo pro sebe uzmul jediný zahraniční celek, jímž byl opět slovenský klub Slovaktual Poruba. I přes výraznější obměnu sestavy potvrdil, že i letos chtěl pomýšlet na zajímavé příčky. Až se třetím místem se museli smířit domácí hráči. Šest získaných bodů jim ale stačilo k tomu, aby mohli oslavit postup do čtvrtfinále. Až čtvrtá skončila Hanácká šlechta, ale moc jí nechybělo k tomu, aby se radovala na úkor hlavního mužstva Otaslavic. Poslední příčka zbyla na rezervu AC Roma, té nepomohla ani velká divácká kulisa.

V „B“ skupině se taky potvrdily role dvojice favoritů. Pro prvenství si beze ztráty kytičky došli hráči Litrpoolu, kteří zvládli všechny duely relativně v klidu, až na utkání o prvenství proti hlavnímu celku AC Roma. Jejich soupeř si však uhájil druhou příčku ve skupině a díky nejlepšímu skóre na druhém místě byl taky posledním nasazeným do play-off. O třetí příčku bojoval Brodek u Prostějova a Biskupice, zde se to dlouho překlánělo z jedné strany na druhou kvůli remíze ve vzájemném zápase. Po sečtení všech skupin však oběma celkům právě tato remíza zlomila vaz. Poslední příčku bez jediného bodu měla po turnaji rezerva Otaslavic.

Ve třetí grupě bylo o dramatické chvíle taky postaráno. Nabitou soupisku potvrdil Dobrochov a zvládl všechny čtyři zápasy bez většího zaváhání. O druhé místo to byla bitva, při které se rozhodovalo až v posledním zápase skupiny mezi rezervou Chop potu a Sexmeraldou. Díky vítězství druhého jmenovaného celku se dostali hráči na druhou příčku a třetí zůstala pro rezervu Chop potu. S postupem se musela rozloučit rezerva Litrpoolu a RG Prostějov.

 

ČTVRTFINÁLE

Před boji v play-off následovala půlhodinová přestávka na občerstvení a přípravu závěrečného pavouka. Po ní už bylo jasné, kdo se s kým utká o to, aby následně mohl změřit síly o medaile. V prvním čtvrtfinále byl k vidění souboj dvou mužstev Chop potu, kde byl mírným favoritem A tým, jenž si také dokázal získat v prvním poločase náskok. Jenže ve druhé půli úřadoval Preisler a utkání musely rozhodnout až penalty. V nich byl přece jen úspěšnější hlavní celek a prošel do finálových bitev jako první.

V souběžně hraném utkání na vedlejším hřišti změřila sílu AC Roma proti Sexmeraldě. Zde se nakonec také radoval lépe postavený po skupinách. Sexmeralda se sice do vedení dostala, ale soupeř zvládl do poločasu srovnat. Ve druhé půli už byl jasně aktivnější, což potvrdil i dalšími brankami, mohl se proto těšit po čtyřech letech na boje o medaile.

Po půl čtvrté začaly druhé dva zápasy, které určily druhou semifinálovou dvojici. Domácí výběr chtěl překvapit favorita z Litrpoolu a zastavit mu cestu, ale od začátku zápasu tahal za kratší konec. Po dvou brankách Všianského se jen těžko dostával do tlaku. V závěru se podařilo jen snížit na rozdíl dvou gólů, ale to už bylo pozdě. V posledním čtvrtfinále nedal Dobrochov příliš šancí svému slovenskému soupeři a jednoznačně jej porazil poměrem 4:1. Stal se tak posledním semifinalistou.

SEMIFINÁLE

Oba semifinálové duely začaly ve stejný čas a diváci se mohli těšit na zajímavé bitvy. Ta, která byla daleko dramatičtější, se odehrála na hřišti číslo jedna, kde se utkala AC Roma s Chop potem. Oba celky si nic nedarovaly a už se zdálo, že by duel mohl skončit smírem a penaltovým rozstřelem. Ten však v závěru odmítl Richter, který rozveselil řadu příznivců a poslal svůj celek do boje o první turnajové vítězství.

Ve druhém duelu to také vypadalo zpočátku vyrovnaně, ale po vedoucí brance a následné druhé už měl otěže zápasu v rukou Dobrochov, který nakonec vyhrál jednoznačně 5:0 a mohl se při premiérové účasti těšit na finále.

BOJE O MEDAILE

Dva zklamaní semifinalisté proti sobě nastoupili hned po skončení předešlého zápasu a chtěli si zlepšit náladu. V prvním poločase viděli fanoušci šance na obou stranách, ale bez vstřelené branky. Ve druhé už přišly i ty a o obě se postaral Dominik Dolák z Litrpoolu, což znamenalo, že bronzové medaile si odveze právě on.

Ve finále se dalo jen těžko určit favorita a dle toho zápas vypadal. Hrálo se velmi opatrně z obou stran a čekalo se spíše na chyby soupeře. Jednu Dobrochov nevyužil, ale po druhé už se Machálek radoval a poslal svůj tým do vedení. Čím více se blížil konec, tím byla AC Roma aktivnější a vytvářela si šance. Ty kryl brankář Švéda i pozorná obrana. Zlom nastal dvě minuty před koncem, kdy sudí pískl penaltu pro AC Roma, již ale nejlepší hráč turnaje Patrik Gábor nevyužil a trefil jen tyč. Na další tlak už se celek nezmohl a po konečném hvizdu bylo jasno o tom, že novým šampionem se stanou hráči Dobrochova.

BOHATÉ OBČERSTVENÍ

K turnaji patří neodmyslitelně i bohaté občerstvení, ani letošek nebyl výjimkou. Fanoušci i hráči si mohli vybrat z celé řady dobrot. Od hranolků přes párky v rohlíku, cigáro a klobásy po kýtu, makrely, kotlety a další. Z alkoholických nápojů nechyběl dostatek piva a nealka a samozřejmostí byla i káva či něco ostřejšího.

VEČERNÍ ZÁBAVA

Po turnaji nemohla následovat jiná varianta než posezení do dlouhé noci až do brzkých ranních hodin. O to se postarali jak domácí hráči, organizátoři, tak i vítězný celek či slovenský host. „Letos to dál jak na čtvrtfinále nebylo, ale večer určitě neprohrajeme,“ těšili se se smíchem hráči Slovaktualu, kteří měli domluvený i nocleh.

INDIVIDUÁLNÍ OCENĚNÍ

Nejlepším brankářem turnaje se v letošním roce stal brankář bronzového Litrpoolu Aleš Kvapil, který se velkou měrou podílel na tomto úspěchu. Střelcům vládl Lukáš Kaďorek z Chop potu, jenž jich stihl třináct. Cenu pro nejlepšího hráče si pak připsal Patrik Gábor a zopakoval svůj úspěch starý čtyři roky.

 

VÝSLEDKOVÝ SERVIS METLE CUP 2023

SKUPINA A

1. Chop pot „A“ 4                 4                 0                 0                 12

2. Slovaktual Poruba         4                 3                 0                 1                 9

3. Metlsdorf                             4                 2                 0                 2                 6                

4. Hanácká Šlechta                4                 1                 0                 3                 3

5. AC Roma „B“  4                 0                 0                 4                 0

SKUPINA B

1. Litrpool „A“   4                 4                 0                 0                 12

2. AC Roma „A“                    4                 3                 0                 1                 9

3. Biskupice                                4                 1                 1                 2                 4

4. Brodek u PV                         4                 1                 1                 2                 4

5. Benfika                                     4                 0                 0                 4                 0

SKUPINA C

1. Dobrochov                          4                 4                 0                 0                 12

2. Sexmeralda                         4                 2                 1                 1                 7

3. Chop pot „B“ 4                 2                 0                 2                 6

4. RG Prostějov                       4                 1                 1                 2                 4

5. Litrpool „B“                          4                 0                 0                 4                 0

ČTVRTFINÁLE

Chop pot „A“ – Chop pot „B“ 5:4 po penaltovém rozstřelu, AC Roma – Sexmeralda 3:1, Litrpool – Metlsdorf 3:1 Dobrochov – Slovaktual Poruba 4:1

SEMIFINÁLE

Chop pot – AC Roma 1:2, Dobrochov – Litrpool 5:0

O 3. MÍSTO

Chop pot – Litrpool 0:2

FINÁLE

Dobrochov – AC Roma 1:0