Divadelní společnost Větřák z Pivína má za sebou více jak třicetiletou historii. Za tu dobu vystupovala už ledaskde. Letos si troufla pronajmout sál legendárního divadla Rokoko na Václavském náměstí v Praze. Na její představení České nebe vzniklé podle hry Járy Cimrmana dorazilo 125 diváků, což překročilo aktuální běžnou návštěvnost stálé scény v prostoru, jímž prošel celý zástup výrazných uměleckých osobností.

 

Větřák je pochopitelně nejvíce známý v Pivíně a nejbližším okolí. Ovšem příležitostně je zván i na vzdálenější místa. Nejčastěji předvádí autorské scénky, nicméně jeho repertoár tvoří také hry Járy Cimrmana. Nastudoval již hry Dobytí severního pólu, Záskok, Vražda v salonním coupé a České nebe, s nimiž vystoupil v prostějovském divadle i na jiných scénách.

„Letos v červnu jsme České nebe sehráli ve Svatobořicích-Mistříně a troufli jsme si i na metu daleko vyšší. Tou bylo divadlo Rokoko v Praze. Dostali jsme totiž tip, že právě toto divadlo je možné si pronajmout. Dalo by se říci, za peníze v Praze divadlo,“ nastínil prezident Divadelní společnosti Větřák Václav Horák.

Ambice souboru nebyly vůbec malé. „Nechtěli jsme si pouze v Praze zahrát, ale zahrát si před pražským publikem. Mohlo se totiž stát, že zaplatíme nikterak levný pronájem divadla a budeme hrát před prázdným sálem. Toho jsme se docela báli. Když vás potenciální diváci neznají, tak se do divadla nehrnou. Navíc v Praze mají možnost zajít si na originál,“ svěřil se se svými obavami Horák.

Nakonec si v Pivíně řekli: „Když se nám podařilo vyprodat prostějovské divadlo, proč bychom nemohli vyprodat i divadlo Rokoko v Praze?“ Po tomto rozhodnutí sledovali Pivínští s obavami počet prodaných vstupenek, který stoupal jen velmi pozvolna. „Světe, div se! Nakonec představení České nebe zhlédlo v pražském Rokoku 125 diváků, což jsou téměř dvě třetiny kapacity divadla,“ radoval se Václav Horák s tím, že publikum bylo úžasné a skvěle reagovalo. „Diváci nás vyhecovali a náš výkon tomu odpovídal. Při děkovačce jsme se dočkali i potlesku ve stoje,“ dodal divadelník, jemuž zaměstnanci divadla Rokoko prozradili, že jejich stálá scéna takovou návštěvnost běžně nemá. „Setkali jsme se s dotazy, kdy přijedeme příště, že by to na podzim bylo s návštěvností ještě lepší. Tak uvidíme,“ uzavřel vyprávění Václav Horák.