Ještě přede dvěma lety to byl hráč, kterého vlastně nikdo nechtěl. Do Prostějova přišel na podzim 2020 skoro zadarmo ze Zbrojovky Brno jako neperspektivní fotbalista. David Jurásek se však během dvou let dostal ještě přes Mladou Boleslav do Slavie Praha, kde si za rok a dva měsíce získal obrovské renomé a stal se pevnou součástí české reprezentace.

A tak ani není divu, že se před ním otevřela možnost zahraničního angažmá. Vicemistr ČR jej nakonec prodal do portugalského velkoklubu Benfiky Lisabon za obrovskou sumu peněz. V médiích se píše o sumě 334 milionů korun. Tím pádem by se na určitá procenta mohl těšit také 1.SK Prostějov, za který David Jurásek odehrál 25 zápasů a vstřelil tři góly. Následně neodolal nabídce Mladé Boleslavi v řádech jednotek milionů korun.

V neděli večer už David Jurásek přistál na letišti v Lisabonu, a pokud dopadne dobře jeho zdravotní prohlídka, nic mu nebrání obléct dres Benficy. Podle regulí UEFA by měla z přestupové částky připadnout určitá procenta i klubům, kterými Jurásek prošel. Je odchovancem Dolního Němčí, odkud přes Zbrojovku Brno, Slovácko, Prostějov a Mladou Boleslav přestoupil v zimě 2022 do Slavie. „K podílu přesunu Davida Juráska ze Slavie Praha do Benfic Lisabon a jakékoliv částce se v tuto chvíli nechci vyjadřovat,“ uvedl pro Večerníku František Jura, předseda 1.SK Prostějov, který však na krátké působení Davida Juráska v eskáčku vzpomíná velmi rád. „Je pro nás vcelku dobrou reklamou, že dva hráči, o které je momentálně největší zájem z různých zahraničních lig, přišli shodou okolností do naší první ligy právě z Prostějova. David Jurásek k nám zavítal přede dvěma roky ze Zbrojovky jako součást transferu Honzy Koudelky. Nikdo mu moc nevěřil a David stál podle mě na rozcestí, co dál. Jestli se podívá někdy vůbec do ligy. U nás dostal šanci, protože já jsem po pár trénincích, kdy jsem ho viděl, rozhodl, že ho tady určitě chci. Trenér Pavel Šustr potom věděl, kde jsou jeho předností, a po půl roce šel do Boleslavi. Je to neuvěřitelný příběh, věděl jsem, že má kvalitu, ale takový raketový posun jsem opravdu nečekal. Moc mu to přeji, je to i povahově výborný kluk,“ poznamenal na adresu levého obránce Jura.

A nepůjde prý o ojedinělý případ. „Očekávám podobný příběh i s Vasilem Kušejem. Toho k nám přivedl Jirka Jarošík z Ústí nad Labem. To, co předvedl na ME do 21 let, bylo prostě fantastické. Vasil to u nás má pořád rád, dokládá to fakt, že nechyběl na našem posledním zápase, kdy jsme hráli o udržení ve F:NL,“ prozradil předseda 1.SK. „Oba jmenované hráče jsme u nás nastartovali pro profesionální fotbal. Všem, co se o to zasloužili, bych chtěl poděkovat. Myslím, že jsme na těchto příkladech ukázali, že umíme vybrat hráče a pracovat s nimi. Je to ale také vynikající sportovní reklama pro celé naše město,“ rozpovídal se František Jura, který na závěr potvrdil, že podobná přestupová politika se eskáčku vyplácí. „Protože moje přestupová politika je taková, že hráče, o kterých jsem přesvědčen, že se můžou prosadit ještě dál, jsem schopen pustit možná i za méně než bychom reálně mohli dostat. Tak proto máme i další procenta z následných přestupů. Úplně jinak by to ovšem mohlo vypadat, kdybychom první ligu hráli sami,“ uzavřel šéf prostějovského fotbalu.