Známe všichni samosběr jahod, jablek, třešní a kdo ví čeho ještě, ale do Otinovsi jsme se v sobotu vydali za něčím úplně jiným! Místní majitelka Kosího statku Hana Kosatík uspořádala s manželem víkendový samosběr levandule! A přestože takovou akci uspořádali vůbec poprvé, zájemců se do Otinovsi sjelo dost.

„Jak to říct, není to žádná rarita, ale na druhé straně to není zcela běžné. Řekla bych, že levandulových farem pomalu přibývá, protože pěstitele láká voňavá práce. Do pěstování této byliny jsme se pustili i my tady a dnešní samosběr je jen takovou přidanou hodnotou naší práce,“ vysvětlila Večerníku Hana Kosatík, které se Večerník zeptal, k čemu se levandule využívá. „Někdo z ní udělá třeba jen kytičky, usuší si je a nechá si je pouze jako okrasu. Levandule má ale uklidňující účinky, takže se přidává například do čajů k meduňce pro klidný spánek, vyrábí se z ní vonné esence nebo někdo si ji dává dokonce i do polštářů, aby klidně spal. Levandule má protistresové účinky. Jsou i lidé, kteří z ní dělají nejrůznější sirupy nebo ji přidávají do jídla. Já s manželem jsme ale toho názoru, že levandule do jídla nepatří,“ řekla rozhodně Hana Kosatík.

Zatímco zájemci z různých končin regionu si během uplynulého víkendu přijeli do Otinovsi natrhat tolik levandule, kolik se jim zlíbilo, majitelé statku už spřádají další plány. „Ještě bych chtěla říct, že můj manžel plánuje pro příští rok zřízení včelích úlů, tudíž budeme mít také levandulový med,“ dodala na úplný závěr Hana Kosatík, majitelka statku v Otinovsi.