Nejnižší krajskou soutěž I.B třídu v uplynulém ročníku reprezentovalo hned osm účastníků z regionu a v rámci dvou skupin bylo opravdu co sledovat. Z „A“ skupiny se stala nejpočetnější grupa z Prostějovska, kde o body a co nejlepší umístění bojovalo hned pět celků. V „béčku“ se zase jednalo o tři celky a ukázalo se, že jeden z nich je bohužel spíše do počtu. Zatímco v Pivíně tak po konci ročníku létaly špunty sektu, ve Smržicích se už dlouho dopředu loučili s krajskou soutěží. Zapomenout ale nesmíme ani na další kluby, které se v konečném zúčtování nemají za co stydět.

Vydařené „Áčko“

Pojďme se nejprve podívat na skupinu „A“. V ní je třeba v první řadě vyzdvihnout mistra letošní sezóny, kterým se stali hráči Pivína. Celek, jenž pravidelně patří k tomu nejlepšímu, co tato grupa nabízí, potvrdil svou sílu a dočkal se i titulových oslav. Po prvních dvou zaváháních přišla série deseti výher, která jej vystřelila zcela mimo zbytek startovního pole. A už po podzimní části bylo jasné, že o prvenství se může připravit jedině sám. Ne, že by další celky v jarní části nedostaly příležitost, ale i přes ztráty ostatních klubů byl náskok stále dostatečný. Sice se nakonec ztenčil na rozdíl tří bodů, ale pořád tam byl. Od září do června tak tabulka nepoznala jiného lídra a postup výše se nedá označit jinak než zasloužený.

Zpočátku ročníku byla přitom tabulka z regionálního pohledu ještě hezčí, protože na dosah se do konce září držel jediný klub, a to Otaslavice. Ty také vlétly do ročníku skvěle a sbíraly pravidelně body. Jenže s blížícím se závěrem podzimu docházel dech. V průběhu jara se hráčům také nevyhnuly drobné výpadky. Daleko větší sílu ukázali před vlastním publikem, kde na tom v tabulce pravdy jsou nejlépe už podruhé v řadě, ale na větší prohánění Pivína to nestačilo, museli se spokojit až s bramborou.

Sezónu bez větší série výher, ale i porážek za sebou mají fotbalisté Klenovic, kterým tak i podle velmi vyrovnané bilance vítězství a porážek sedí střed tabulky a uzavírají lepší polovinu startovního pole. Mužstvo kolem kapitána Rozehnala i dalších dlouholetých členů postupně zapracovává nováčky, ale i tak se od něj asi čekalo přeci jen trošku víc. Na své tradiční stupně do pátého místa se jistě budou chtít už v nejbližším ročníku vrátit.

Jen o dva body méně získal nováček soutěže z Brodku u Prostějova. Ten jasně ukázal, že jeho spanilá jízda okresním přeborem nebyla náhodná, a potvrdil, že kvalita kádru na vyšší soutěž byla jednoznačná. Pokud se však bude chtít dostat ještě do vyšších pater tabulky, bude muset do dalšího ročníku přemýšlet nad tím, co změnit na hřištích soupeře. V domácím prostředí to bylo skvělé, hráči skončili hned za svým rivalem z Otaslavic. Ale předposlední flek z venku a jen pět bodů jasně deklarují, že je někde problém.

Z pětice celků se nejníže umístily Vrchoslavice, které skončily na jedenáctém místě. Zde se ale nedá hovořit o tom, že by sezóna byla propadákem, ba naopak. Oproti předešlému období se podařilo kádr ustálit a po třech letech nebyly k vidění problémy typu, že by na zápasy jezdilo jen torzo mužstva. V jednom případě se tomu tak stalo, ale jinak to tým zvládl bez potíží a od komplikací se záchranou byl dostatečně daleko. Teď bude důležité, aby na tomto základu stavěl dál, a může se postupně tabulkou dostávat ještě nahoru.

V „Béčku“ bylo trampot víc

V rámci druhé skupiny měli fanoušci možnost sledovat trojici celků. Nejlépe si dle předpokladů opět vedla Haná Prostějov, i když zde se čekalo přeci jen vyšší umístění v tabulce. Až druhá polovina tabulky se dá hodnotit jako mírné zklamání. Na podzim se jasně ukázalo, jak scházel od září střelec Patrik Gábor. Ani po jeho návratu to ale nebylo úplně ono a téměř shodná bilance na podzim i na jaře ukazuje, že na vyšší příčky to nestačilo.

Jen jediné místo za Hanou skončily Mostkovice. Ty předvedly solidní část podzimu a následně skvělý start jarní části, kde sbíraly jeden úspěch za druhým a často tím narušily cestu i favoritům soutěže. Jenže postupem času pomalu a jistě docházel dech a po skvělém úvodu přišel rozpačitý konec. Po polovině jarní části by tak konečné deváté místo bylo jistě zklamáním.

Největší sportovní tragédie loňské sezóny nastala jednoznačně ve Smržicích. Mužstvo doznalo před zahájením určitých změn a očividně si to nesedlo, jak by si klubové vedení přálo. Velmi mladé mužstvo za podzim nezískalo jediný bod a tímto nepopulárním rekordem se moc chlubit nechcete. Nasbírané zkušenosti a zimní příprava kádru sice pomohly, ale i zisk deseti bodů nemohl na bezvýchodné situaci z podzimu nic změnit. Po letech strávených v kraji se tak klub s krásným areálem vrací do okresního přeboru.

 

Další díl seriálu FOTBAL EXTRA je věnován ohlednutí za vystoupením v okresním přeboru, vše potřebné najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 24. července