Těžký zápas podstoupili v sobotu vpodvečer prostějovští Jestřábi, kteří hostili ve 23. kole Chance ligy Ústí nad Labem. Celek ze severu Čech však nehrál zle a přes pomalý rozjezd v úvodu zápasu byl domácím vyrovnaným soupeřem. Svěřenci trenéra Jiřího Šejby však díky zásahům Reného Piegla a Petra Krejčího získali náskok, který už se hostujícímu týmu dohnat nepodařilo.

K vítězství nad ústeckým Slovanem vedla dlouhá cesta. Částečně proto, že Jestřábi opět měli problém s využitím přesilových her. O první si řekl Žálčík, který pohybem přinutil soupeře k faulu. Nakonec byl ale nejnebezpečnější ve vlastním oslabení Protasenja, kterého vychytal Bláha. Následovala hra plná nepřesností. V sedmé minutě však na chvíli Prostějov soupeře zamkl v pásmu, a byla z toho střela svátečního střelce Reného Piegla, který se trefil k tyči – 1:0. Ve hře přibývalo hraničních zákroků a taky dohrávek soupeřů. V 11. minutě ale přítomní byli svědky dobré možnosti pro hosty, akci Severy s Trávníčkem pokazil poslední bek, který vypíchl nahrávku. V následující přesilovce Ústí několikrát zahrozilo, stoprocentní šanci si nevytvořilo. Na druhé straně musel dávat Šatný pozor na teč Bartoše a následně naopak Bláha skvěle vychytal Vrdlovce, který se promotal pásmem. Třetinu zakončilo další vyloučení Jestřábů. Ústí sice bylo většinu času v pásmu, šanci si ale nevytvořilo.

Druhá třetina začínající hubeným náskokem Prostějova přinesla pozvolné zrychlování hry. Hlavně však brzký gól Prostějova. Jandus střílel z kruhu, krátce nato našel křižným pasem Petra Krejčího, který svou dělovkou pověsil puk do růžku – 2:0. Prostějov navíc vyvinul tlak a dravý Mrázek si vynutil faul soupeře. Následná přesilovka nabídla pár sražených střel, ale nic vážného. Hra opět zrychlila a záhy nato vylučovali rozhodčí znovu, tentokrát na straně Prostějova. Ústecká přesilovka nic moc nebezpečného nepřinesla, největší šanci tak měl prostějovský Kaut, který nezužitkoval průnik Hrníčka. Konec třetiny patřil zejména Mrázkovi, který si vytvářel šance pro sebe i pro ostatní a Petru Krejčímu. Ten nejprve střílel, pak hledal nahrávkou Gaga. Ovšem neúspěšně. Hodně byl taky vidět hostující veterán Trávníček, který si připisoval střely, ale taky zbourání hromotluka Matyáše.

Třetí třetina nabídla nejvíce šancí a hned dvě ve 42. minutě. Nejprve Piegl po akci Chlána střílel od modré a Šatný se musel činit. Na druhé straně se do brejku utrhl Protasenja, Bláha byl na místě. Následovala solidní přesilovka Jestřábů. Málem jim to ale nebylo nic platné, protože se už potřetí dostal do úniku Protasenja, opět ale ztroskotal na Bláhovi. Hosté přidávali, bylo vidět, jak jim jde o vyrovnání. Nicméně je srážely nepřesnosti a fauly. Jeden z nich si připal Protasenja, hosté následně nevyužili přesilovku, v níž skvěle zapracoval zejména Matěj Novák, který při kličkované pásmem brnkal na nervy snad i kustodům soupeře. Poté už začalo Ústí úřadovat. Nejdříve zahrozil Klikorka, proti kterému vytáhl Bláha zákrok lapačkou. Pak domácí zachránila tyčka. Tlak Slovanu se stupňoval a rezultoval ve dvě přesilovky. Tu první ještě nevyužil, v té druhé už se ale Ústí nad Labem radovalo, přesně zamířil Klikorka – 2:1. Hosté už ale měli jen půl minuty na vyrovnání, a jak se ukázalo, na to jim už čas nestačil.

HLASY TRENÉRŮ

Jiří Šejba (LHK Jestřábi Prostějov):

„Byl to těžký zápas. Ústí hraje fyzický hokej, což některým našim hráčům nesedí. Nicméně jsme dali dva pěkné góly, obránci to tam krásně vstřelili. Myslím si, že v takových utkáních je potřeba hrát s větší chytrostí. Mít méně ztracených kotoučů ve středním pásmu a vetší chytrost. Když už je soupeř na kotouči, tak se umět dobře postavit, dohrát ty soupeřovy hráče tak, jak se to má dohrát. U nás v obranném pásmu moc nevymýšlet. Občas to hrát jen tím lobíkem a hrát to doslova ‚vyčůraně‘. V tomto směru takové hráče nemáme. Důležité jsou ale tři body. Nicméně tam byl opět trochu podceněný konec, to se mi nelíbilo. Máme šanci vstřelit třetí branku a nakonec z toho uděláme zbytečné drama. Vše bylo podložené Ondrou Bláhou, který nás tam v těžkých chvílích podržel.“

Jaroslav ROUBÍK - HC Slovan Ústí nad Labem:

„Zápas bych zhodnotil jako ubojovaný a vyrovnaný. Hokej se hraje hlavně na góly. Domácí Prostějov dal dva a tím pádem vyhrál. Naše kluky můžeme ale pochválit za bojovnost a dobrou hru. Nepouštěli jsme soupeře do mnoha šancí. Řekl bych, že jich bylo tak stejně. Soupeř dal dva góly a my jeden až v závěru. Bylo to pro nás těžké. Z naší strany tam byla nervozita a méně důrazu do brány. Myslím si, že jsme měli šance tak na tři góly. Gólman domácích to ale pochytal. Soupeři tak můžeme pogratulovat k výhře.“

Chance liga mužů ČR 2020/21 – 23. kolo

LHK Jestřábi Prostějov – Hokej Ústí nad Labem 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 7. Piegl (Pěnčík, Chlán), 25. Krejčí (Jandus, Ouřada) – 60. Klikorka (Vrdlovec, Trávníček). Rozhodčí: Fiala, Cabák – Konvička, Dohnal. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Hráno bez diváků.

Sestava Prostějova: Bláha – Matyáš, Hrdinka, Drtil, Krejčí, Piegl, Pěnčík – Mrázek, Chlán, Gago – Žálčík, Chlán, Hrníčko – M. Novák, T. Kaut, Vachutka – Ouřada, Motloch, T. Jandus. Trenéři: Jiří Šejba a Ivo Peštuka.

Sestava Ústí nad Labem: Šatný – Brož, Klikorka, J. Drtina, Š. Havránek, M. Voženílek, Jasečko, Mareš – Tůma, Matějček, D. Sklenář – Trávníček, Vrdlovec, Severa – Protasenja, G. Szturc, Grim – O. Bláha, Costa, Furch. Trenéři: Miroslav Mach a Jiří Merta.